24.05.2024.
HomeNovostiPala još jedna regionalna narko grupa koja je prevozila drogu u zemlje...

Pala još jedna regionalna narko grupa koja je prevozila drogu u zemlje EU: Odale ih Sky i Anom aplikacije

Državljanin Bosne i Hercegovine i Makedonije, 50-godišnji Sako Bibić bio je vođa organizovane grupe koja je, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija Sky i Anom, dogovarala realizaciju krivičnih djela te krijumčarenje, prevoz, sakrivanje i dalji transport droge prema zemljama EU, navodi se u optužnici Tužilaštva koja je u posjedu Oslobođenja.

POSEBAN KOD

Članovi Bibićeve grupe su, stoji u optužnom aktu, bili Eldar Hujić (44), Admir Halimanović (38), Alem Zukić (32) i Đoko Komar (30). Oni su drogu držali na njima poznatim lokacijama na području Foče i Bileće, a potom su je prevozili kombijem Renault za 400 eura po transportu jednog kilograma droge skank, zavisno od lokacije na koju je grupa trebala da prenese drogu.

Bibić je, navodi se, bio zadužen da obezbijedi vozilo sa posebnim štekovima pogodnim za korištenje prilikom skrivenog prevoza, a sebi i ostalim članovima grupe je obezbjeđivao posebne telefone sa kriptovanom aplikacijom Sky i Anom, pri čemu je svaki član grupe koristio poseban kod i posebno korisničko ime.

– Dio novca zarađenog na ovaj način Bibić je ulagao u kupovinu i izgradnju nekretnina, odnosno stambenog objekta u opštini Olovo, dok su Hujić i Komar novac ulagali u kupovinu automobila. Bibić je od kraja 2019. do kraja 2021. godine kupio zemljište površine od 4.210 kvadratnih metara koje se nalazi u Olovu, isplativši u gotovini prodavcu dogovorenu cijenu od 20.000 eura, a potom je novac, iako svjestan da prikriva način njegovog sticanja, ulagao u izgradnju vikendice, navodi se, između ostalog, u optužnici Tužilaštva BiH.

PRANJE NOVCA

Dodaje se da su optuženi od kraja 2019. do kraja 2021. godine djelovali na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet drogama i pranje novca. U okviru optužnice zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi vrednije od 300.000 KM. Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala. Dio dokaza je pribavljen iz aplikacija Sky i Anom.

Šiše: Amra Brkić Čekić / Oslobođenje.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti