Ovo može samo u BiH: Sarajlije pozvane na revakcinaciju u Zetru, a vakcina nema

0

Revakcinacija pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevo trebala je početi danas, kako je ranije najavljeno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Iako je veliki broj građana došao na termin koji im je zakazan prilikom primanja prve doze vakcine, morali su se vratiti iz prostog razloga jer vakcina za revakcinaciju nema.

Dodatni problem stvaraju nesnosne vrućine od preko 35 stepeni, a većina pacijenata koji su došli na revakcinaciju je starije životne dobi.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je danas punkt za vakcinaciju na Zetri gdje smo zabilježili veliko nezadovoljstvo građana, koji su nam rekli da su, nakon početnih pohvala za organizaciju vakcinacije, sada veoma razočarani u nju.

“Kako je moguće da primite dozu i imate osiguranu dozu za revakcinaciju, a kada dođete na zakazani termin i kažu nema. Građani nisu obaviješteni, nego smo došli na ovoj vrućini i onda su rekli da nema. Uz dužno poštovanje, uz sve pohvale koje smo prije imali za organizaciju, sada je pitanje može li se produžiti taj termin revakcinacije”, kaže jedan građanin.

Slično mišljenje imala je i jedna gospođa koja kaže da je uredno dobila termin za revakcinaciju, a kada je došla rekli su joj da vakcina nema.

“Jučer sam zvala čitav dan, niko mi se nije javio, jutros me zvali da pitaju imam li potvrdu. Rekoh imam, kažu mi idite primit će vas. Došla sam i sada neće da me prime. Nije jednostavno na vrućini od 38 stepeni doći sa Čengič Vile”, kaže.

Isto je i s još jednom starijom gospođom, koja je hronični bolesnik i koja ne zna da li da ostane ili da ode pa da se vrati kada je pozovu.

“Imam 70 godina, dijabetičar sam, kako da stojim po ovoj vrućini, da dolazim i da se vraćam. Primila sam prvu vakcinu, rekli su mi da dođem danas, došla sam kako su mi rekli, kažu nema vakcina”, ističe ona.

Povodom nestašice vakcina kontaktirali smo i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, koji nam je rekao da pozivanje ljudi na revakcinaciju i zakazivanje termina nije nadležnost njegovog ministarstva.

“Ne znam zaista zašto pozivaju ljude na revakcinaciju ako nema vakcina”, kazao je Vranić, a prenosi Klix.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here