Erdogan: Naziv turske vakcine protiv koronavirusa će biti “Turkovac”, a podijelit ćemo je sa cijelim čovječanstvom

0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je danas da će naziv turske vakcine protiv koronavirusa biti “Turkovac”.

U Gradskoj bolnici u Ankari traje treća faza kliničkog ispitivanja turske vakcine na dobrovoljnim primaocima.

Posredstvom videokonferencije, Erdogan je pozdravio sve stručnjake i osoblje uključeno u program razvoja turske vakcine.

Istakao je kako je Turska, nabavkom vakcina iz Kine i Njemačke, uložila velike napore i ušla u proces masovne imunizacije građa.

Erdogan je naglasio da će razvoj domaće vakcine protiv koronavirusa u Turskoj pomoći u kontroli epidemiološke slike u budućnosti.

“Kroz nekoliko sedmica će cjelokupno stanovništvo Turske preko 18 godina starosti biti obuhvaćeno vakcinacijom”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je ranije izjavio da se očekuje da turska anticovid vakcina bude spremna za upotrebu do kraja godine.

Erdogan je u više navrata poručivao kako će Turska svoju domaću anticovid vakcinu podijeliti sa cijelim čovječanstvom.

U okviru anticovid imunizacije u Turskoj će od srijede termin za vakcinaciju dobiti svi građani stariji od 25 godina, saopćio je ranije danas turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

U okviru programa imunizacije u Turskoj su do sada aplicirane ukupno 43.047.823 doze vakcina protiv koronavirusa. Prvu dozu anticovid vakcine u Turskoj je primilo 28.511.324 ljudi, dok je drugu dozu primilo 14.536.499.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here