24.05.2024.
HomeLifestyleOvih 7 namirnica ispuštaju otrov kad se podgrijavaju!

Ovih 7 namirnica ispuštaju otrov kad se podgrijavaju!

Vrlo često se desi da vam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere, a kako su nas roditelji oduvijek učili da nikad ne bacamo hranu, ti obroci nam ostaju za sutra. Ipak, treba da znate da ne smijete sve namirnice da čuvate u frižideru i kasnije podgrije jer mogu postati toksične!

Sljedećih 7 namirnica ni po koju cenu ne treba podgrijavati!

Pirinač

Podgrijani pirinač vas lako može otrovati! Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbegli povraćanje ili dijareju, skuhani pirinač čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi.

Krompir
Ako kuhani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete želeli da ga pojedete, možete ga podgrejati u mikrotalasnoj ili na ringli.

Luk, celer i cvekla
Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrijavate, mogu da otpuštaju toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrijavate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrijjete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

Jaja
Bilo da su kuhana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smjeli da podgrijavate Kako su bogata proteinima, podgrevanje može izmijeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

Piletina
Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je podgrijavate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje. Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuhate, odnosno, da je grijete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla.

Ulja i masnoće
Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnjaka, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuhanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masti. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

Pečurke
Proteini u pečurkama mijenjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrijevaju i mogu postati vrlo opasne. Takođe, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suhom i hladnom mjestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da pečurke konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.

 

 

mondo

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti