14.04.2024.
HomeNovostiBalkanski političari nisu baš ništa naučili: Tri decenije od svrgavanja Čaušeskua u...

Balkanski političari nisu baš ništa naučili: Tri decenije od svrgavanja Čaušeskua u Rumuniji

Miroljubive revolucije oborile su komunističke režime širom istočne Evrope 1989. godine, ali pobuna u Rumuniji bila je natopljena krvlju.

Mnogi gradovi, ulice i muzeji u Rumuniji čuvaju sjećanje na krvavu revoluciju kojom je prije 30 godina srušen komunistički režim u toj zemlji.

Iskra revolucije potekla je iz zapadnog grada Temišvara, koji je ubrzo postao prvi grad u Rumuniji koji je oslobođen od komunizma.

Nakon što je zbog kritikovanja režima pretučen Laslo Toeš, sveštenik mađarskog porijekla, demonstracija podrške svešteniku ubrzo je prerasla u ustanak protiv komunističkog režima. Suzbijanje napada u Temišvaru, 17. decembra, bilo je nemilosrdno. Deseci ljudi su ubijeni.

Ustanak se ubrzo proširio na glavni grad Bukurešt, gdje su se jedinice rumunske vojske pridružile antikomunističkim protestima u sukobu sa snagama lojalnih diktatoru Nikolaju Čaušeskuu.

Nakon neuspjelog bijega, Čaušesku i njegova supruga Elena su na prijekom sudu osuđeni na smrt i strijeljani po hitnom postupku.

Rumunska revolucija – u kojoj je ubijeno više od 1000 ljudi, kao i nemilosrdan kraj Čaušeskua – zaprepastila je svijet zbog nasilja.

Nakon ubistva diktatora, 25. decembra 1989. u Rumuniji su izbile proslave u kojima su građani, prvi put nakon 40 godina otvoreno slavili Božić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti