Oštra kritika Helsinškog komiteta SAD: Schmidt-ove promjene efektivno idu samo u korist vodećoj etnički baziranoj političkoj stranci među bosanskim Hrvatima

0

Predsjedavajući Helsinškog komiteta SAD-a senator Ben Kardin (Cardin) i dopredsjedavajući Stiv Kohen (Steve Cohen) izrazili su duboku zabrinutost zbog napora visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da nametne promjene u izbornom sistemu dva mjeseca prije zakazanih Općih izbora.

– Dijelimo zabrinutost pripadnika civilnog društva, akademske zajednice i političke zajednice u Bosni i Hercegovini povodom aktuelnog prijedloga visokog predstavnika međunarodne zajednice da se izvrši promjena izbornog sistema u BiH neposredno prije održavanja Općih izbora. Ove  i dodatno učvršćuju snagu podjele etničke pripadnosti u bh. politici u cijelini. Oni ne uspijevaju da se pozabave širim pitanjima demokratije zasnovane na građanima, kojima se očigledno treba pozabaviti kako bi zemlja prevazišla destabilizirajući ćorsokak i krenula naprijed. Vrijeme njihovog uvođenja je također problematično.

Helsinška komisija već dugo podržava izborne reforme u Bosni i Hercegovini koje uklanjaju etničku pripadnost iz upravljanja. Takve bi reforme trebale biti osmišljene tako da građanima daju širi raspon istinski demokratskih izbora, mogućnost da svoje izabrane dužnosnike pozovu na odgovornost, zasluženi osjećaj stabilnosti i potrebnu nadu za europsku integraciju. Također smo podržali snažniju ulogu međunarodne zajednice i njenih predstavnika u zemlji, uključujući Ured visokog predstavnika, u odgovoru na nedostatak demokracije i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Međutim, vjerujemo da ova konkretna mjera, ako se sada nametne, neće predstavljati istinski napredak koji je potreban BiH i može zapravo pogoršati stvari – naveli su američki zvaničnici.

Komisija za sigurnost i saradnju u Evropi, poznata i kao Helsinški komitet SAD-a, nezavisna je američka vladina agencija koju je osnovao Kongres 1975. godine da nadgleda i podstiče poštovanje Helsinškog završnog akta i drugih obaveza Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u 57 zemalja.