26.02.2024.
HomeNovostiOSCE: "Podrška Vlade RS-a obilježavanju 9. januara diskriminatorna i neustavna"

OSCE: “Podrška Vlade RS-a obilježavanju 9. januara diskriminatorna i neustavna”

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da je službeno pokroviteljstvo i podrška Vlade Republike Srpske obilježavanju takozvanog “Dana Republike Srpske” 9. januara diskriminatorno i neustavno, jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i RS-a.

U saopštenju se navodi da je prema Odluci Ustavnog suda iz oktobra 2015., proglašenjem 9. januara “Danom Republike Srpske” krši se Ustav Bosne i Hercegovine time što se pripadnicima jednog naroda daje prednost, istovremeno diskriminišući pripadnike ostalih naroda.

“Treba istaći i to da je Ustavni sud također ustanovio da takva praksa predstavlja povredu odredaba Ustava Republike Srpske o zaštiti jednakosti i nediskriminaciji. U istoj Odluci, Ustavni sud utvrdio je i da se službenim i institucionalnim obilježavanjem 9. januara kao krsne slave Republike Srpske favorizuje kulturno naslijeđe, tradicija i običaji jednog naroda, dok se zanemaruju drugi narodi, što je diskriminatorno”, navodi se u saopštenju Misije.

Misija poziva Vladu Republike Srpske da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao konačnih i obavezujućih. Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

“Misija je trajno opredijeljena pružanju podrške svim institucijama vlasti, na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine, u ispunjenju njihovih zakonskih obaveza u sferi zaštite ravnopravnosti, nediskriminacije i vladavine prava. Ovim će se ojačati atmosfera uzajamnog povjerenja i poštovanja te stvoriti bolja budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini”, navodi se.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti