20.06.2024.
HomeNovostiOsam sindikata protestvuje u Sarajevu: Radnici izviždali Edina Fortu

Osam sindikata protestvuje u Sarajevu: Radnici izviždali Edina Fortu

Članovi osam sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, protstvujui ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je ranije najavljeno, na proteste je doplo oko 100 predstavnika sindikata učesnika štrajka upozorenja. Osnovni zahtjev je da se sadašnja osnovica za obračun plata poveća na 400 KM. Također, traži se da se radnicima u komunalnoj privredi plate povećaju za 10 posto, te da Vlada KS potpiše kolektivni ugovor za oblast komunalne privrede.

Također, učesnici protesta zahtjevaju i da se potpiše kolektivni ugovor za oblast zdravstva, te da se zdravstvenim radnicima poveća plata usklađivanjem koeficijenata za obračun sa onima iz 2017. godine.

U protestu učestvuju Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvovuju i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalnnog Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Ukoliko današnji štrajk upozorenja ne da očekivane rezultate, najavljen je i generalni štrajk.

Zanimljivo je napomenuti kako su učesnici štrajka upozorenjazvižducima dočekali premijera KS Edina Fortu, kada je ulazi u zgradu Vlade KS.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti