03.03.2024.
HomeNovostiOptuženi supružnici iz Tuzle: "Oprali" milion maraka preko studenata

Optuženi supružnici iz Tuzle: “Oprali” milion maraka preko studenata

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu postupajućeg tužioca protiv Edina Mulića (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštenja, poreska utaja i pranje novca.

Optužnicom se tereti i Mulićeva supruga Nina (39) da je počinila krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa pranjem novca, te Omladinska zadruga “Infomreža” Tuzla zbog krivičnih djela poreska utaja i pranje novca.

U optužnici je navedena osnovana sumnja da je  Edin Mulić u periodu od 2015. do početka 2019. godine, kao faktički odgovorna osoba i predsjednik Nadzornog odbora u Studentskoj zadruzi “Apsolvent” Tuzla, te kao  direktor i jedan od osnivača Omladinske zadruge “Infomreža”, udružio grupu ljudi koja je po njegovom nalogu kontaktirala i animirala studente da  zaključuju  fiktivne ugovore sa pomenutim zadrugama o obavljanju određenih poslova, a da poslovi faktički nisu obavljani ili su u određenim situacijama obavljali poslove anketiranja ili promocije za firme i organizacije sa kojima su zadruge sarađivale.

“Novac naplaćen od fiktivnih  ili obavljenih poslova je isplaćivan na račune studenata, koji su za to dobijali manje nagrade u iznosima od 50 do 100 KM, a veći dio isplaćenog  novca studenti su putem članova grupe vraćali njemu. Također, i drugi članovi ove grupe su za animiranje studenata dobijali određene nagrade”, navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Dodaje se da Mulić tako prisvojen i zadržan novac nije prijavljivao kao prihod i dohodak od nesamostalne djelatnosti, na šta je bio obavezan u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak i drugom relevantnom zakonskom regulativom u FBiH.

U optužnici je navedeno da je Mulić sebi ili drugima pribavio protivpravnu korist u iznosu od oko 920.000 KM, i to oko 287.000 KM  kroz  Studentsku zadrugu “Apsolvent” i oko 632.000 KM kroz Omladinsku zadrugu “Infomreža”.

Nina Mulić je osumnjičena da je sa Edinom učestvovala u udruživanju i činjenju krivičnog djela  pranje novca, preuzimajući svoju ulogu u grupi, te se za poresku utaju i pranje novca tereti i pravno lice Omladinska zadruga “Infomreža” koju je zastupao Edin Mulić.

Supružnici Edin i Nina Mulić su optuženi da su kao osnivači Zadruge, znajući da raspolažu novcem pribavljenim vršenjem krivičnih djela, u cilju legalizacije novca, kupovali  nekretnine, pokretnosti ili su novac koristili u druge svrhe.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženim oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, a do odluke suda im je blokirana imovina, i to  nekretnine, vozila i novac.

Takođe, Edinu Muliću je Opštinski sud Tuzla produžio određene mjere zabrane, izrečene umjesto pritvora kao strožije mjere osiguranja prisustva optuženog tokom krivičnog postupka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti