16.04.2024.
HomeLifestyleOprez: Ovo ulje može dovesti do depresije i autizma

Oprez: Ovo ulje može dovesti do depresije i autizma

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da sojino ulje dovodi do čitavog niza genetskih promjena u mozgu. Stručnjaci stoga preporučuju da ga izbjegavate kad god možete

Sojino ulje sve se češće koristi za pripremu jela. Budući da podnosi prilično visoke temperature prije nego što se počne dimiti, vrlo je praktično za primjenu u fritezama, na roštiljima i tavama. No, novo istraživanje provedeno na Kalifornijskom sveučilištu Riverside pokazalo je da sojino ulje, osim što izaziva dijabetes i pretilost, također može dovesti do genetskih promjena u mozgu, koje posljedično izazivaju neurološke poremećaje uključujući tjeskobu, autizam, Alzheimerovu bolest i depresiju, prenosi International Business Times.

Istraživanje je provedeno na miševima. Jedna skupina dobivala je hranu bogatu normalnim sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje. Rezultati su pokazali da je sojino ulje modificiralno ekspresije stotinjak različitih gena u području hipotalamusa te tako izazvalo različite upale, neurološke poremećaje i negativno utjecalo na metabolizam. Obje vrste sojina ulja imali su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promijenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa shizofrenijom, depresijom i Alzheimerovom bolešću. Najveće posljedice pretrpio je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji potiče zbližavanje s drugima i osjećaje euforije. JOŠ GA NISU TESTIRALI Veliko otkriće vodi nas prema lijeku protiv svake vrste raka Promjene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom. Iako točan sastojak sojina ulja koji izaziva takve promjene nije još otkriven, znanstvenici preporučuju smanjivanje količine sojina ulja u prehrani.

 

 

24sata-hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti