03.03.2024.
HomeNovostiOpozicija u RS aktivnija od ove u Federaciji: Stanivuković podnio krivične prijave...

Opozicija u RS aktivnija od ove u Federaciji: Stanivuković podnio krivične prijave zbog nabavke respiratora

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je u Banjaluci podnio dvije krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu u vezi nabavke respiratora u entitetu Republika Srpska.

“Predajemo krivične prijave protiv Dejana Kusturića, v. d. direktora Fonda zdravstevnog osiguranja RS zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi i protiv Željka Babića, direktora firme ‘Medietik’ i drugih NN lica, zbog krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanje službene isprave”, kazao je Stanivuković.

On je naglasio da postoje velika neslaganja u podacima oko nabavke respiratora za Fond zdravstvenog osiguranja RS.

“Dobili smo podatke Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine koji su drugačiji od podataka koje imamo od Agencije za lijekove i cijena koje smo dobili od Fonda zdravstevnog osiguranja RS”, kazao je on.

Pojasnio je da, prema podacima UIO BiH, najskuplji uvezeni respirator firme “Medietik” je 34.000 KM, a prodavani su po cijeni od 58.000 do 157.000 KM.

“Cijena svih respiratora koji su uvezeni, prema podacima UIO BIH, je 3,4 miliona, s PDV-om četiri miliona, a prodajna Fondu je 15,1 milion KM”, kazao je Stanivuković i dodao da se radi o respiratorima koje je “Medietik” uvezao od 15. aprila do 28. maja.

Naglasio je da je razlika u cijeni 11 miliona KM, što je neprihvatljivo.

“Iz UIO smo dobili sve podatke. Kad sve saberete, do 27. maja dobili smo 100 respiratora. Fond je rekao da su naručili 165 respiratora i 28. maja, na posljednji datum uvoza respiratora je vrijednost od 560.000 KM, a nedostaje 65 respiratoa, što znači ili da je 65 respiratora plaćeno po 8.000 ili da preko 40 respiratora nikada nije stiglo u Fond zdravstvenog osiguranja”, kazao je Stanivuković i zatražio da se javnosti pokažu fotografije svih 165 respiratora i njihov raspored po bolnicama.

Pozvao je sve institucije da istraže ovaj slučaj.

“Postavlja se pitanje kako je baš firma ‘Medietik’ izabrana za ugovor, jer prije 15. marta nije nabavljala respiratore”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, sporno je i što je od ukupnog broja nabavljeno 85 respiratora koji nisu namijenjeni intezivnoj njezi, odnosno radi se o prenosivim respiratorima za ambulantna kola.

“Očekujemo još podataka, pa vjerujem da ćemo dopuniti ove prijave”, dodao je on.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti