14.06.2024.
HomeSvijetOpet isključen internet i telefonske veze: Izraelci teško napadaju Gazu, ali nailaze...

Opet isključen internet i telefonske veze: Izraelci teško napadaju Gazu, ali nailaze na snažan otpor

Teški zračni napadi Izraela intenzivirani su u posljednjih sat vremena, a glasne eksplozije se čuju od jugozapada grada Gaze do centralnog područja i trenutno se vode žestoki sukobi, javlja Al Jazeera. U međuvremenu su također prekinute internet usluge i komunikacije u Gazi.

Kako navodi Al Jazeera, palestinske borbene grupe su se od početka pripremale za izraelsku invaziju, te su stoga iskopali mrežu tunela ispod zemlje.

Na video snimcima koje su objavile naoružane grupe, oni se vide kako izlaze iz tajnih tunela i napadaju izraelske snage koje se zbog toga repozicioniraju na različitim mjestima. Kada Izraelci pokušaju da se probiju dalje u Gazu, sukobljavaju se i dolazi do razmjene vatre, navodi ovaj medij.

“Zbog toga u ovom trenutku ima mnogo izraelskih zračnih napada. Pokušavaju da prokrče put za ulazak tenkova. Ali borbene grupe odgovaraju na nalet tenkova teškom vatrom”, javlja Al Jazeera.

U međuvremenu Palestinska uprava (PA) radi na zaustavljanju napada na Gazu putem međunarodnih platformi, posebno Ujedinjenih naroda i institucija za ljudska prava, kaže zvaničnik Fataha.

Hussein Hamayel, član Revolucionarnog vijeća Fataha i glasnogovornik pokreta Fatah, rekao je da PA slijedi diplomatske korake za okončanju rata u Gazi, dodajući da je rješenje nezavisna palestinska država s okupiranim istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

“Najvažnije od svega je da se mora zaustaviti ovaj rat, i treba ga zaustaviti sada, brzo i hitno, kako bi se krvoproliće moglo završiti“, rekao je za Al Jazeeru.

“Upozorili smo međunarodnu zajednicu na regionalne posljedice izraelske okupacije, koja eskalira nasilje, naoružava naseljenike i pruža sigurnost ekstremističkim grupama koje ulaze u kompleks džamije Al-Aksa”, dodao je.

Ranije je palestinski predsjenik Mahmoud Abbas postavio uslov za vraćanje PA na vlast u Gazi, navodeći da je to opcija ako se pronađe “sveobuhvatno političko rješenje” za izraelsko-palestinski sukob.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti