21.05.2024.
HomeSvijetBajden zaostaje za Trampom u pet od šest ključnih država godinu prije...

Bajden zaostaje za Trampom u pet od šest ključnih država godinu prije izbora u SAD

Anketa New York Times i Sijena koledža pokazala je da glasači u američkim saveznim državama u kojima bi mogli pobijediti i Demokrate i Republikanci rekli su da više vjeruju Donaldu Trampu (Trump) nego aktuelnom predsjednika Džou Bajdenu (Joe Biden) po pitanju ekonomije, spoljne politike i imigracije.

Razlog je što je Bajdenova multirasna baza pokazala znake slabljenja, navodi se u anketi.

Veliki zaostatak

Prema ovoj anketi, Bajden zaostaje za Trampom u pet od šest najvažnijih država godinu dana prije izbora 2024. godine, pateći od ogromnih sumnji u njegove godine i dubokog nezadovoljstva zbog upravljanja ekonomijom i niza drugih pitanja.

Podaci pokazuju kako Bajden gubi od Trampa, koji će najvjerovatnije biti njegov republikanski rival, od tri do deset posto među registrovanim glasačima u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi i Pensilvaniji.

Kako navodi New York Times, Bajden ima prednost samo u Viskonsinu.

Inače, anketa pokazuje kako su obojica duboko nepopularni, ali birači koji su velikom većinom rekli da je nacija na pogrešnom putu, svoju frustraciju iznose na aktuelnog predsjednika.

– Svijet se raspada pod Bajdenom – rekao je Spenser Vajs, 53-godišnji specijalista za električne podstanice iz Blumsburga u Pensilvaniji.

Vajs je podržao Bajdena 2020., ali sada podržava Trampa sa izvjesnim rezervama.

– Više bih volio da vidim nekoga za koga smatram da može da bude pozitivan uzor i lider u zemlji. Ali barem mislim da Tramp ima dovoljno pameti u vezi sa njim – istakao je.

Polagao nade u Bajdena

Poput Vajsa i glasači mlađi od 30 godina, koji su podržavali Bajdena, sada više vjeruju Trampu nakon godina inflacije i visokih kamatnih stopa koje su hipoteke učinile daleko manje pristupačnim.

– Zapravo sam polagao velike nade u Bajdena – rekao je Džameri Henri, 25-godišnjak koji pakuje alkohol u Albaniju.

Kazao je kako ne možete biti gori od Trampa, međutim stvari se dešavaju sa inflacijom, ratom u Ukrajini, sukobi Izraela i Hamasa…

Sve je to utjecalo na Henrija koji sada planira da podrži Donalda Trampa.

– Ne vidim ništa što je on učinio da nam bude od koristi –  rekla je Patriša Flores (39) iz Rena koja je glasala za Bajdena 2020., ali ga neće ponovo podržati 2024. godine, prenosi New York Times.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti