Oni se stvarno igraju s nama: Dodik kao nudi pomoć, a Bakir je kao odbija

0

Ističu da je nedopustivo da Dodik, s jedne strane, u vremenu pandemije drži u blokadi državne institucije, a s druge strane navodno “nudi pomoć”.

Posljednje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojima nudi da, nakon što je stigla manja isporuka ruskih vakcina za bh. entitet Republika Srpska, “pomogne nabavku za Federaciju BiH”, predstavljaju licemjeran potez, smatraju u Stranci demokratske akcije.

– Dodikov čovjek na čelu Vijeća ministara Zoran Tegeltija se ni na koji način nije potrudio da organizira nabavku vakcina preko državnog nivoa, iako država BiH ima potreban novac i kapacitete za to – upozoravaju iz SDA.

Smatraju da je razlog tome Dodikova želja da se državni nivo vlasti pokaže kao nefunkcionalan, u poređenju s entitetskim, koji je, navodno, funkcionalan, jer je pod nerazjašnjenim okolnostima dobio isporuku ruskih vakcina, piše Fena.

Ističu da je nedopustivo da Dodik, s jedne strane, u vremenu pandemije drži u blokadi državne institucije, a s druge strane navodno “nudi pomoć”, s ciljem da produbi entitetsku podjelu u BiH i prikaže državne institucije kao nefunkcionalne i u konačnici izlišne.

– Sva destruktivnost te politike ogleda se u činjenici da su Dodik i Tegeltija spremni riskirati zdravlje građana da bi postigli destruktivne političke ciljeve – saopćeno je iz SDA.