Muriz Memić predao zahtjev za ostavku glavne tužiteljice KS

0

Članovi porodice Memić s građanima koji im daju podršku okupili su se danas u Sarajevu kako bi predali zahtjev za ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, zadobio povrede opasne po život. Preminuo je 15. februara na KCUS-u.

Muriz Memić, Dženanov otac, u izjavi medijima je kazao je kako je predao zahtjev za ostavku Sabine Sarajlije, kao i zahtjev za prijem te na taj način još jednom “pružio ruku” kako bi na sastanku on i advokat predali dokaze o ubistvu.

Smatra kako Sarajlija svoj posao ne obavlja časno te da bi trebala podnijeti ostavku.

“Zna i ona da je Dženan ubijen. Državno tužilaštvo je krenulo s hapšenjima. Ona i dalje tvrdi da stoji iza optužnice. To je rekla pred ljudima iz Evropske komisije”, rekao je Memić.

Dodao je kako ostaje vidjeti kakvu će presudu donijeti Vrhovni sud.

“Svima je od jučer jasno da je Dženan ubijen. Državno tužilaštvo to radi profesionalno. Ostalo je sačekamo ostale rezultate. Istraga je proširena, bit će još hapšenja. Za početak Dalida Burzić mora se suspendovati”, rekao je Memić.

Podsjetio je i da je pokrenuta istraga za organizirani kriminal, a “doći će i istraga za ubistvo”.

Smatra kako će se uskoro znati ko je ubica, a ko saučesnici.

Advokat Ifet Feraget je kazao kako ne vjeruje da će današnji zahtjev “naići na razumijevanje”.

“Kao što mnogi ljudi u ovoj zemlji ne vjeruju u pravdu, a jedini način da dođete do pravde je da se borite za pravdu. Zahtjev za smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije je više nego utemeljen iz najmanje dva razloga. Prvi razlog je taj, što bi trebalo biti poznato svakom tužitelju, da službena istraga se ne okončava podizanjem optužnice, jer onda bismo svakom tužiocu dozvolili da podiže lažnu optužnicu i novi dokazi i nove činjenice ne bi dovele do promjene, odnosno do povlačenja te optužnice”, rekao je Feraget.

Dodao je kako je drugi razlog taj što su dokazi, na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zbog organizovanog kriminala vezano za zataškivanje ubistva Dženana Memića, zasnovani na dokazima koji se nalaze u kantonalnom tužilaštvu KS.

Feraget je rekao kako nigdje u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji je potrebno promijeniti, ne stoji da je jedini način zbog kojeg tužilac može biti suspendovan, taj da se protiv njega donese naredba o provođenju istrage, već da postoji niz drugih okolnosti zbog kojih tužilac može biti suspendovan, ukoliko se istraga protiv njega ne može okončati, odnosno ako će se prije i bolje okončati u situaciji kada bi bio suspendovan.

“Dvije oslobađajuće presude kantonalnog suda koje su specifične po tome što je sud obrazložio da Tužilaštvo KS nije dokazalo niti da se nesreća desila, su više nego dovoljan razlog da se zapitamo da li svaki tužilac ima pravo po zakonu dizati lažnu optužnicu i da li ga taj period ‘razvlačenja’ suđenja, vidimo da to traje pet godina, u odnosu na nas obične građane, štiti od krivičnog progona”, upitao je Feraget.

Dodao je kako to nije tako i da svako onaj protiv kojeg postoje okolnosti koje ukazuju na mogućnost da je počinio krivično djelo, a u ovom slučaju one postoje, mora biti procesuiran, što ne znači da će biti i kažnjen.

Podsjetio je na niz tužilaca na nekoliko nivoa koji su trebali biti procesuirani.

“Mi ne pretpostavljamo ničiju krivnju, ali zahtijevamo da se utvrdi odgovornost, jer dizanjem lažne optužnice niste rezervisali vrijeme koje vas štiti od krivičnog progona”, pojasnio je Feraget.

Naveo je kako se pokazalo da pravna država ne funkcioniše i zbog toga je Memićev zahtjev ne samo simboličan nego i zasnovan na zakonu i oni koji su nadležni trebaju ga razmotriti.

Podsjetio je kako su potrošena značajna sredstva na ovaj predmet i doveden je u pitanje integritet cijelog sistema zbog “par ljudi”.

Feraget je naveo kako krivičnu prijavu podnio protiv više od 45 lica, a na broju jedan je Dalida Burzić.

“Da li je ona u ovom momentu obuhvaćena istragom, ili ne, to treba pitati Tužilaštvo BiH”, rekao je Feraget koji je ubijeđen da istraga treba biti proširena, jer se radi o velikom broju lica.

Naveo je kako BiH ima problema s korupcijom i u pravosuđu što je veliki problem.

Osvrnuo se i na predmet Dragičević i kazao kako sve što je rečeno za predmet Memić važi i za predmet Dragičević.

“Svaka budala je mogla vidjeti nakon prvog pregleda tijela da je David ubijen, jer su njegove povrede toliko brojne i očigledne da su ukazivale da se radilo o ubistvu, a to je na kraju krajeva potvrdio i Radovan Kurtula, koji je bio na obdukciji i to onoj drugoj obdukciji u koju je svoje prste umiješao i Milorad Dodik”, rekao je Feraget.

Smatra kako jedan od zahtjeva prema Tužilaštvu BiH jeste da preuzme, osim predmeta Memić i predmet Dragičević i da se u oba ta slučaja vodi i istraga “oko ubistva Dženana i Davida”.

Smatra kako je potrebno utvrditi po čijem je naređenju rađeno na zataškavanju ubistva kako u Banjaluci, tako i u Sarajevu.

Sva neozbiljnost bh. pravosuđa ogleda se u slučaju Memić

Pravosuđe Bosne i Hercegovine na slučaju Dženan Memić pokazalo je svu svoju neozbiljnost. Dokaz za to su današnje akcije, ali i sudski procesi kojima se pokušavalo dokazati da su Ljubo i Bekrija Seferović krivi za saobraćajnu nesreću i smrt Dženana Memića. U dvije sudske presude oni su…

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su na području Kantona Sarajevo lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “organizovani kriminal”, u vezi sa krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje” i “pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela”,

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine istog dana saopćili da se vrše pretresi na području Kantona Sarajevo u okviru predmeta koji se odnosi na organizirani kriminal i ometanje istrage ubistva Dženana Memića u februaru 2016. godine.