22.07.2024.
HomeNovostiOdbijenica za privatne fakultete i univerzitete u Tuzli

Odbijenica za privatne fakultete i univerzitete u Tuzli

Vlada Tuzlanskog kantona odbila je zahtjeve tri privatne visokoškolske ustanove i dva privatna univerziteta da u narednu akademsku godinu upišu više studenata nego lani. Razlog za ovo je, kako nam je kazao ministar obrazovanja TK-a Ahmed Omerović, činjenica da je sve manje svršenih učenika srednjih škola.

Novi prijedlozi

Odbijeni su zahtjevi senata Visoke škole za savremeno poslovanje, informacione tehnologije i tržišne komunikacije IPIA Tuzla, Visoke škole računarstva i informatike eMPIRICOM, Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla, Univerziteta u Travniku i Evropskog univerziteta Kallos Tuzla, te je zatraženo da se dostave novi prijedlozi broja studenata, na nivou prošlogodišnjih.

– Imamo trend smanjenja učenika srednjih škola i mišljenja smo da ne možemo povećavati kvote za upis na visokoškolske ustanove. Univerzitet kao najveća ovakva ustanova je ostao na broju od prošle godine, i to smo tražili i od svih ostalih. Ovo je egalitaran pristup prema svima, nijedna javna ni privatna ustanova nisu oštećene i sve što su imale prošle godine, mogu ponovo da upišu, ističe Omerović.

Istovremeno, Univerzitet u Tuzli akademske 2022/2023. godine moći će upisati ukupno 2.177 studenata i ovo je za 43 studenta manje nego u prethodnoj akademskoj godini. Od ovog broja, 1.150 studenata će se finansirati iz budžeta TK-a, 937 studenata će biti samofinansirajući, dok će vanrednih biti 90.

Na privatnim visokoškolskim ustanovama nisu zadovoljni ovakvom odlukom, ali su je prihvatili kao nužnu. Kako nam je jedan od sagovornika kazao, ne želeći da se njegovo ime pominje javno, nije pametno javno iznositi nezadovoljstvo.

– Nismo zadovoljni, ali moramo prihvatiti ovakva pravila igre. Vjerujem da ćemo ove godine imati isti broj studenata kao i prošle, ali bilo je slučajeva da se broj studenata povećavao iznenada. Ako tako bude i ove godine, morat ćemo studente vratiti. I šta da im kažemo? Vlast ne da? Taj student je možda pokušao na državnom fakultetu, pa nije uspio, a možda je baš želio biti naš student. Ovako svi gube, i mi i studenti, govori jedan od rektora.

Nema oštećenih

Ministar poručuje da nema oštećenih, te da je na ovaj način omogućen egalitaran tretman svih visokoškolskih ustanova.

– Razumijem da bi se možda desilo da svi studenti upišu samo jedan fakultet određenog smjera, ali legislativa je takva, a ne smije se zanemariti ni aspekt društvenog interesa, dodaje Omerović.

Treba reći i to da su gotovo sve privatne visokoškolske ustanove u TK-u u 2021/2022. imale više studenata nego godinu ranije, te se odluka Vlade TK-a može opravdati kao preventivna mjera koja će onemogućiti preljevanje studenata sa javnog na privatne univerzitete.

Miren Aljić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti