17.06.2024.
HomeNovostiODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA DANIJELE ŠTAJNFELD PROTIV BRANISLAVA LEČIĆA ZA SILOVANJE!

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA DANIJELE ŠTAJNFELD PROTIV BRANISLAVA LEČIĆA ZA SILOVANJE!

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića.

Razlozi za odbacivanje krivične prijave još nisu poznati.

– Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu – rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Punomoćnik Štajnfeldove, advokat Božo Prelević rekao je za Tanjug da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva.

Podsjetimo, glumica Danijela Štajnfeld prvo je svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, a onda je u javnosti iznijela tvrdnje da ju je silovao “moćnih iz filmske industrije”. Tek mjesecima kasnije je policiji prijavila da ju je 2012. godine silovao stariji kolega – inače poznati glumac Branislav Lečić.

I Lečić i Štajfeldova su u martu ispitani i saslušani povodom tvrdnji glumice.

– To se desilo 7. maja 2012. godine, bili smo zajedno u predstavi “Dnevna zapovjesti” u Beogradskom dramskom, mi smo radili aktivno zajedno… Išli na gostovanja, družili se. I u jednom momentu on je predložio da se vidimo, htjela sam da mi da neki potpis, to je bila jedna potpuna nebuloza, naravno, mi smo se viđali često, nije bilo prvi put da sjednem sa njim u kola… On je mene te noći, na moje moljenje i plakanje i na moje ne, on je mene odveo negdje gdje ja nisam znala gdje sam, gdje ja nisam mogla da izađem iz tog prostora, to je bilo van Beograda, negde na obroncima Beograda, ja ne znam gde je to bilo, usred noći… I tamo me je mučio, i tamo me je silovao. Ja sam govorila ne, neprestano, dok god sam mogla – rekla je Štajnfeld na saslušanju u Tužilaštvu.

Lečić je negirao sve optužbe i rekao da je nakon sedam sati ispitivanja prošao poligraf.

Štajnfeldova je u jednom intervjuu rekla da je nakon silovanja htjela da se ubije i da je potom potražila pomoć psihijatra.

– Flešbekovi, bila sam preplašena, plačljiva, kad sam letjela avionom imala sam napade panike, plašila sam se. Stimulansi mozga, audio ili vizuelni, činili su da moj mozak ne može da proceni situaciju i non stop sam padala u panične napade i mislila sam da će to tako biti cijelog života. Nije bilo šanse da to ikada ikome kažem, nije bilo šanse da ja radim svoj posao koji je moje zvanje i najveća pasija, što me je jako poražavalo. Nisam imala sebe, nikakve interne i eksterne, da kažem, oslonce. Nisam htjela da se ubijem iz impulsa, nego sam jednostavno mislila da je to nešto najracionalnije što mogu da uradim. Nisam mogla da razumijem da postoji bilo kakvo svjetlo na kraju tunela – pričala je Danijela u emisiji “Insajder” pa dodala da je nakon svega odlučila da krene na liječenje.

Nakon toga u ovom slučaju uslijedilo je zatišje, a onda je za list “Nedeljnik” svoju ispovjest dala glumica Merima Isaković koja je rekla da ju je 1978. godine, u vrijeme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, Lečić seksualno uznemiravao. Ona je rekla da je spremna da svjedoči protiv Lečića.

– Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osjećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe u reći noćas. Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspioo da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. “Opraštam ti”, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.” Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovjest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja – istakla je ona za “Nedeljnik

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti