18.04.2024.
HomeNovostiOd sutra ujutru izolacija za sve građane BiH koji ulaze u zemlju

Od sutra ujutru izolacija za sve građane BiH koji ulaze u zemlju

Na graničnim prelazima u Federaciji BiH sutra ujutru počinje primjena mjera da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana. Potvrdio je to Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, istaknuvši da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo kontinuirano sprovode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom koronavirus.

– Rasporedili smo veći broj federalnih sanitarnih inspektora na ovih šest prelaza i dva aerodroma. Oni su tamo fizički prisutni 24 časa i imaju obavezu izricanja rješenja o ograničenom kretanju i izolaciji za građane određenog broja zemalja koji dolaze u BiH, kao i građane BiH koji dolaze iz tih zemalja – rekao je Ajdinović.

On je precizirao da će, na osnovu zaključaka donesenih na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije sa premijerima RS-a Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem, održanog u petak u Doboju, svim građanima BiH koji od sutra u 06:00 sati uđu u BiH, bez obzira iz koje zemlje dolazili, biti izricano rješenje o obaveznoj četrnaestodnevnoj izolaciji.

Poznato je da su svi putnici pri prelasku granice obavezni da ispune sanitarni upitnik- dodao je Ajdinović.

Navodi da je Federalna uprava za inspekcijske poslove koordiniše aktivnosti sa kantonalnim MUP-ovima, kao i Republičkim inspektoratom Republike Srpske, zavisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prelazima koje pokriva Federacija.

– Republički inspektorat ima uvid u sve informacije – imenima i prezimenima lica, adresama, kontakt telefonima i datumu izdavanja rješenja obavezne mjere izolacije kako bi iz svojih nadležnosti mogli da preduzmu mjere izricanja rješenja, s obzirom na to da je riječ o putnicima koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj- istakao je Ajdinović.

Između ostalog, Ajdinović je najavio da bi, pored instaliranih termalnih kamera na aerodromima u Tuzli i Sarajevu, koje pomažu u detekciji eventualno povišene tjelesne temperature putnika, uskoro ovakve kamere trebalo da budu postavljene i na tri najfrekventnija granična prelaza koja pokriva FBiH.

Podsjećamo da je na sastanku Tegeltije sa Novalićem i Viškovićem zaključeno da svi državljani BiH koji se vraćaju iz inostranstva od ponedjeljka, 16. marta, budu u izolaciji u trajanju 14 dana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti