18.04.2024.
HomeNovostiOd januara cijena prirodnog gasa niža za 8,59 posto

Od januara cijena prirodnog gasa niža za 8,59 posto

 

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost da veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.1.2020. godine, iznosi 585 KM/1000 Sm3, odnosno 0,585 KM/Sm3, bez PDVa.
Nova cijena je niža za 8,59 posto od prethodne cijene.

Odluka je donesena na osnovu zahtjeva privrednog društva za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo Federalnom ministarstvu trgovine za promjenu veleprodajne cijene prema distributivnim kompanijama u Federaciji BiH.

Razlog za sniženje je kretanje cijena nafte i naftnih derivata u proteklih devet mjeseci. Za razliku od prvog kvartala 2019. godine, u kojem je povećana nabavna cijena prirodnog gasa od Gazprom Exporta, u nastavku 2019. godine registrovan je pad nabavne cijene. BH-Gas je u projekciji za 2020. godinu ukalkulisao daljnji pad nabavne cijene.

Sada se postavlja pitanje koliko će se to odraziti na cijenu gasa za građane i njihovu mjesečnu potrošnju. Ta odluka je sada na kantonalnim vlastima, prije svega u Sarajevu gdje je najveći broj potrošača te Sarajevogasu kao distributeru. Ukoliko Vlada KS bude subvencionirala cijenu, građani mogu očekivati nešto niže cijene gasa. Ipak, to će zavisiti od budžeta za 2020.

Sniženje prodajne cijena u toku zimske sezone će se, prema navodima BH Gasa, odraziti na povećanje potrošnje prirodnog gasa i rezultirati većom cjenovnom konkurentnošću prirodnog gasa u odnosu na druge energente.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti