18.04.2024.
HomeNovostiOd danas obavezne maske i na otvorenom na području Federacije BiH

Od danas obavezne maske i na otvorenom na području Federacije BiH

Federalni krizni štab je donio nove naredbe: od danas maske na otvorenom obavezne na cijeloj teritoriji Federacije, sve bolnice i klinički centri imaju rok od 72 sata da stave 30% svojih kapaciteta na raspolaganje za covid zaražene pacijente i da o tome izvijeste Krizni štab.

Pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare nove naredbe koje je donio Krizni štab a koje važe za narednih 14 dana.

Čerkez je rekao kako se epidemiološka situacija značajno pogoršala, te da incidenca, na 100.000 stanovnika, na današnji dan iznosi 160 zaraženih, što je duplo više u odnosu na sedam dana ranije.

“Rapidno raste broj zaraženih, stoga je donesena mjera kojom su maske od danas na otvorenom obavezne na cijelom teritoriju FBiH”, kazao je Čerkez.

Aktivirati sve akreditovane laboratorije

Dodao je kako su zahtijevali i obustavu hladnih programa, odnosno da u bolnicama budu tretirani samo hitni slučajevi, oni koji ne mogu da čekaju.

“Sve bolnice u FBiH, počevši od kliničkih centara, kantonalnih i općih bolnica, svi zdravstveni bolnički kapaciteti imaju vremena 72 sata da stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta”, rekao je Čerkez.

Također je naveo kako je zatraženo aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području Federacije BiH, te se pozivaju kantonalna ministarstva zdravstva s fondovima zdravstvenog osiguranja, da neodložno sklope ugovore i počnu testiranje u svim laboratorijama koje su certificirane.

Uvođenje antigenskih testova 

“Također, uvodimo nove antigenske testove. Međutim, imaju propisani načini kada se to radi, i dalje je osnova za testiranje PCR test i to je zlatno pravilo. Jedino kod slučajeva kada je PCR nedostupan ili je potrebno više vremena za obradu, dakle u slučajevima kada imamo veliku navalu i kada imamo simptomatske pacijente, u tim slučajevima će se moći koristiti antigenski testovi”, pojasnio je Čerkez.

Naglasio je također kako se ova testiranja mogu provoditi isključivo javnim zdravstvenim ustanovama za svrhu dijagnostike. Osim ovih mjera zabranjena je i organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne skrbi. Navedene mjere stupaju na snagu s danom donošenja.

“U ovom trenutku moramo biti svi zajedno, svi na istoj strani, bez ikakvih dilema, jer ovo je teško vrijeme ali nije vrijeme za paniku. Vrijeme za ozbiljno ponašanje, pozivamo sve građane da budu odgovorni i zahvaljujemo im se što poštuju mjere koje smo donijeli. Kroz ovaj period moramo proći zajedno čuvajući i štiteći jedni druge”, poručio je Čerkez.

Čerkez je o zabrani predizbornih skupova kazao da mjere i preporuke postoje, a da prekršitelje ne kažnjava politika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti