Objavljena poruka upućena premijeru Novaliću: Pacijenti umiru na ovim aparatima!

0

U nastavku glavnog pretresa u predmetu Fadil Novalić i drugi Tužilaštvo je nastavilo sa izvođenjem materijalnih dokaza, listinga telefonskih razgovora i prepiski. Zanimljiva je prepiska između izvjesnog Kučukovića i saradnika premijera FBiH Hasana Ganibegovića.

“Molim Vas, proslijedite ovo premjeru, hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koji su na stanju bilo gdje. Nisu odgovarajući, pacijenti umiru na ovim aparatima, dolazi do rupture pluća”, piše Kučuković Ganibegoviću dodajući da takvih 1000 može nabaviti do kraja sedmice po 9000 dolara.

Kroz materijale koji su danas prezentovani objašnjeno je i kako je došlo do zamjene prvobitno naručenih respiratora HCVE 003, respiratorima koji su na koncu i stigli u FBiH ACM 812A.

“Respiratori povučeni s lagera”

U obrazloženju Fikretu Hodžiću, optuženom u ovom postupku posrednici tvrde da su Svjetska zdravstvena organizacija i Republika Kina povukli respiratore sa lagera, te da mu mogu ponuditi respiratore koji su predmet optužnice.

U jednoj od prepiski između izvjesnog K.M. I Sanje Lekić iz BTL Medic koja je i posredovala u nabavci K.M. pita “Koliko si na kraju prodala Špancima. Jer Fikret bi uzeo još 300 poslije ovih 100”.

I ovaj put se vodila diskusija između odbrane i Tužilaštva o dostupnosti dokaznog materijala odbrani. Kuriozitet koji je iznijela odbrana Fahrudina Solaka je činjenica da on “obzirom sa je suspendovan, ima vremana”, pa dolazi u Tužilaštvo i čita spise koji su dostupni na uvid.

Nastavak suđenja zakazan je za 16.06. ove godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here