01.03.2024.
HomeNovostiNovi zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo ravan je terorističkom aktu

Novi zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo ravan je terorističkom aktu

Slučajno ili ne, na posljednjoj sjednici odlazeće Vlade Kantona Sarajevo dato je “zeleno svjetlo” za nacrt zakona o visokom obrazovanju, koji bi se uskoro trebao naći u Skupštini i na javnoj raspravi. S obzirom na novu većinu, malo ko ima iluzija da ovaj nacrt neće biti usvojen. Nema ih ni dekan Stomatološkog fakulteta na Sarajevskom univerzitetu prof. dr. Muhamed Ajanović. Smatra da je pomenuti nacrt ništa drugo do “ravan terorističkom aktu”, a na posljednjoj sjednici Senata UNSA delegirao je još jednu tačku dnevnog reda.

Dvoje ljudi

– Tražio sam da se mi, senatori, izjasnimo oko ovog nacrta zakona o visokom obrazovanju, jer je on djelo dvojice ljudi, pomoćnika ministra obrazovanja Sifeta Kukurzuza i dekana ETF-a Jasmina Velagića (predsjednik Centralnog odbora Sindikata UNSA, na kojem je nacrt takođe razmatran, op. a) i kao takav doprinosi zatvaranju, pravljenju kazamata od akademske zajednice u KS-u, objašnjava nam prof. Ajanović i dodaje da se članovi komisije koja je utvrđivala tekst zakona, a pripadaju medicinskoj grupaciji, ni u jednom segmentu nisu konsultirali s nekom članicom grupacije.

Napominje da je na kraju Senat podržao i njegov prijedlog da se svakom pripadniku akademske zajednice mora dostaviti nacrt zakona i listić na kojem će se izjasniti da li podržavaju takav nacrt i da li su se članovi komisije konsultovali s bazama.

– Protiv su bili samo Jasmin Velagić, Enra Suljić, zamjenica predstavnika KCUS-a i dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga, kaže nam Ajanović, od kojeg saznajemo da će akademska zajednica u KS-u imati priliku da se još na jedan način izjasni o nacrtu Zakona o visokom obrazovanju i to putem peticije, čiji su autori, kako nam je rekao dekan Fakulteta za kriminalistiku prof. dr. Nedžad Korajlić, sindikalisti Kriminalistike i PMF-a.

Na taj način će se moći izjasniti oko 2.000 uposlenika UNSA.

– Peticija je nastala iz potrebe za ozbiljnim upozorenjem na stanje u visokom obrazovanju KS-a i pravnu nesigurnost, a rezultat je stalne izmjene pravne legislative i elitističkog pristupa u izradi nacrta zakona o visokom obrazovanju u 2020. godini. Cilj nam je upozoriti na opasnu, često i neosviještenu promjenu vrijednosne paradigme kroz izmjene zakona bez učešća predstavnika akademske zajednice, te ukazati na štetnost ovakvih aktivnosti kojima se narušavaju individualne i institucionalne akademske slobode, stoji u peticiji, u kojoj se upozorava i na to da zakonodavac u KS-u izvan Univerziteta odlučuje o akademskim pitanjima, a posebno o napredovanju nastavnika i saradnika na UNSA.

Zahtjev vlastima

– S ciljem zaštite akademskih prava i sloboda, zahtijevamo da se u komisiju za pripremu Prijedloga zakona o visokom obrazovanju KS-a imenuju članovi akademske zajednice od Senata Univerziteta u Sarajevu i to iz reda asistenata, viših asistenata, docenata, vanrednih i redovnih profesora, čime će se osigurati zastupljenost svih članova akademske zajednice. Zahtijevamo da se odmah povuče iz procedure Nacrt zakona o visokom obrazovanju koji je Vlada KS-a jednoglasno usvojila 23. januara, piše u peticiji.

Piše: Edina Kamenica, Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti