14.04.2024.
HomeNovostiNovi visoki predstavnik preuzeo dužnost: Bonske ovlasti su u rukama Kristijana Šmita,...

Novi visoki predstavnik preuzeo dužnost: Bonske ovlasti su u rukama Kristijana Šmita, a Dodik se tu baš ništa ne pita

Christian Schmidt i službeno je preuzeo funkciju visokog predstavnika.

“Dolazim kao prijatelj naroda u Bosni i Hercegovini”, poručio je prilikom preuzimanja dužnosti. Sada već bivši visoki predstavnik Valentin Inzko Schmidtu je simbolično uručio zbirku svih akata OHR-a.

Jedan pored drugog, novi i sada već bivši visoki predstavnik u BiH. Uz aplauz i zagrljaj, nakon 12 godina, Valentin Inzko predao je dužnost Christianu Schmidtu.

– Christian i ja smo tijesno sarađivali proteklih mjeseci oko priprema za današnji dan. Impresioniralo me je njegovo detaljno poznavanje ove zemlje, kao i poznavanje izazova i mogućnosti koji se pred njom nalaze. Impresioniran sam njegovom pronicljivošću i vizijom i siguran sam da će uspjesno sarađivati s partnerima iz BiH, kao i iz međunarodne zajednice kako bi odgovorio na te izazove i do kraja odgovorio na te mogućnosti – izjavio je Inzko.

Nije Inzko, ipak, hvalio samo Schmidta. OHR je, kaže, u njegovom mandatu radio na reformi državne imovine, na Državnoj agenciji za neizravno oporezivanje, kao i Elektroprijenosu i Centralnoj banci. A na onom posljednjem – Zakonu o zabrani negiranja genocida mu je i Schmidt zahvalio.

– Hvala vam za ovih 12 godina službe u kojima ste iskusili jako puno toga i onih dobrih stvari i onih puno komplikovanijih. Hvala vam što ste iskoristili svoju odgovornost, pa i prošle sedmice s odlukom koju ste donijeli. Zaista poštuje sve što ste u tih 12 godina uradili za međunarodnu zajednicu, ali prije svega za građane Bosne i Hercegovine – poručio je Schmidt.

Hoće li Schmidt Inzkovim stopama kada su bonske ovlasti u pitanju, pitanje je na koje svi čekamo odgovor. On, ipak, diplomatski poručuje da ne želi obećati ništa nemoguće, ali kako će iskoristiti snagu, utjecaj i iskustvo da osigura da BiH ima život u miru, sigurnosti, popraćen ekonomskim napretkom.

– Nije lako dostići dogovor, koncenzus o nekim pitanjima kada je riječ o zajedničkoj budućnosti i zato sam tu, zato preuzimam ovu poziciju kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir, ali isto tako kako bih pomogao građanima ove zemlje, konstitutivnim narodima, ali i ostalima, da dođu u jednu uravnoteženu situaciju i uravnotežen mir – kazao je Schmidt.

Napredak je jedino moguć ako prihvatimo prošlost, poručuje Schmidt, a kao primjer navodi svoju Njemačku, koja je bila podijeljena, ali se padom Berlinskog zida ujedinila bez pucnja. No, važnije je možda reći, da je potcrtao da u Bosni i Hercegovini jedine granice koje će se pomjerati bit će one u svijesti njezinih građana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti