19.04.2024.
HomeNovostiNovi skandal štetočinskog dvojca: Bugojanski Binas ruši se zbog privatne firme Novalića...

Novi skandal štetočinskog dvojca: Bugojanski Binas ruši se zbog privatne firme Novalića i Džinića

Predsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u razgovoru sa bugojanskim novinarima javno je obznanila ono što smo svi pretpostavljali, preko sarajevskog Pretisa se gasi bugojanski gigant Binas. Priznala je Mahmutbegović i da sama ima veliki utjecaj na dešavanja u ovoj firmi gdje je instalirala nesposobni menadžment.

– Što se tiče trenutne situacije, ja sam apsolutno uključena u zadnjih par mjeseci vezano oko naplate potraživanja kada je u pitanju Pretis jer Pretis duguje 3,5 miliona maraka, to bi bilo dovoljno da su izmirene sve plate radnicima i ne bi bilo ove situacije. Tražila sam od Federalne vlade i resornog ministra gospodina Džindića da se aktivno uključe u smislu obezbjeđivanja tih sredstava. Ono što je meni rečeno da u narednom periodu sigurno očekuje se jedan ugovor koji je značajan sa aspekta saniranja ne samo Binasa nego i Pretisa ali ostaje vrijeme u narednom periodu da to vidimo hoće li biti realizirano, istakla je Mahmutbegović.

Vlada je poslušala Mahmutbegović i dala budžetski novac da se isplati jedna zaostala plaća, prema najavama ministra Džindića daće i za još tri. Time ministar koji odavno u saradnji sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem zarad ličnih interesa guši namjensku industriju u državnom vlasništvu novcem građana kupuje socijalni mir koji politika sama izaziva. Ranije su mediji pisali kako privatna firma TMR za koju se vjeruje da je u vlasništvu Novalića i Džindića značajan dio svojih proizvoda prodaje Pretisu. Postojale su i sumnje da je ovaj dvojac iz Pretisa preko TMR – a izvukao oko milion maraka što je predmet i istražnih organa. Kako je TMR rastao tako je Pretis tonuo, a sada će s njim i Binas. Nije tajna da su „privatnici“ iz Vlade FBiH imali namjeru u Pretis uvući i jedinu istinski zdravu firmu u namjenskoj industriji goraždanski Gineks čemu su se u ovom gradu usprotivili.

Vratimo se Binasu i Meliki Mahmutbegović za koju postoje otvorene sumnje da je utjecala na smjenu uprave koja je posljednjih godina od Binasa napravila profitabilno preduzeće. Kao i svi „prodavači magle“ Mahmutbegović ni jednom rečenicom nije pomenula odgovornost uprave koja je samo za godinu dana uspjela Binas od profitabilnog preduzeća gurnuti u očaj. Naprotiv, prstom je uperila u radnike smatrajući da su ranije trebali ukazati na stanje u firmi gdje za veliki novac osim članova uprave sjede i predstavnici vlasnika u Nadzornom odboru. Da Mahmutbegović iskreno Binas vidi kao tvornicu od velikog značaja za grad i kanton u kojem se nalazi, a ne stranački plijen sama bi reagovala mnogo ranije. Ovako Binasom bi se kao i ostatkom namjenske industrije trebali pozabaviti istražni organi jer čini se da se samo tako može zaustaviti odavno zacrtani plan uništavanja vrijednog resursa namjenske industrije u FBiH. Umjesto da sve učine kako bi namjenska ostala u vlasništvu države uz iznalaženje utjecajnih poslovnih partnera u Vladi FBiH su sve podredili tome da stranački tajkuni preuzmu i ovaj resurs, a što će u konačnici ispaštati radnici.

Patria

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti