16.06.2024.
HomeNovostiNovi momenti u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora Denisu Prciću

Novi momenti u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora Denisu Prciću

Tužilac Oleg Čavka obrazlažući prijedlog pritvora za uhapšenog Denisa Prcića, direktora Američkog univerziteta BiH kazao je da Tužilaštvo vodi krivičnu istragu i protiv Osmana Mehmedagića, Melise Belkić Mujkanović i Emira Mujkanovića zbog postojanja osnovane da su direktoru OSA-e nezakonito omogućili sticanje diplome.

Oni se zvanično sumnjiče za krivična djela pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje službene isprave i falsifikovanje ili uništenje službene isprave.

Istragom je utvrđeno da je Prosvjetni inspektorat Republike Srpske u novembru mjesecu 2019. godine, poništio diplomu Fakulteta za poslovne studije u Banja Luci, izdatu na ime Generalnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH.

Zloupotreba ovlaštenja

No, kako je rekao Čavka, u momentu kada se navedeni zatekao u situaciji, da dužnost Generalnog direktora OSA BiH obavlja sa neadekvatnom nedostatnom višom stručnom spremom, obzirom da je Zakonom propisana visoka stručna sprema kao preduvjet za obnašanje Generalnog direktora OSA BiH, svoju vlastitu visoku stručnu spremu Mehmedagić je dokazivao Parlamentu BiH-Odboru za nadzor nad radom OSA BiH dostavljanjem krivotvorene diplome Američkog univerziteta u BiH, pri čemu je dostavljenu krivotvorenu diplomu zloupotrebom ovlaštenja proizišlih iz odredbi Zakona o OSA BiH i Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, te je svoju vlastitu diplomu označio oznakom tajnosti i pri tome stavio zabranu daljeg dostavljanja diplome drugim organima.

U prijedlogu je navedeno da s obzirom da se javne isprave – među koje spadaju i diplome visokoškolskih ustanova, ne mogu označiti tajnim podatkom, navedena radnja preduzeta je s ciljem onemogućavanja istražnih aktivnosti, koje su u tom momentu bile u toku, a u pogledu vjerodostojnosti njegove diplome.

 

  •  Prijedlog za za određivanje pritvora koji smo dobili od izvora bliskog odbrani

Čavka smatra da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA, iako njegova stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

– Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Ne želi predati matične knjige

Inače, Čavka je danas potvrdio ranije navode „Avaza“ da je Prcić uz pomoć saradnika istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.

Čavka je rekao da je riječ o falsifikovanom dokumentu.

– Stanice M i N su istrgnute a na njihovo mjesto ubačene nove i umjesto koncem zalijepljene lijepilom. Rukopis kojim je ispisano Mehmedagićevo ime pokušaj je imitacije rukopisa prijašnje uposlenice Dijane Husić. Redni broj 7 bio je Damir Mujaković, a u izmijenjenim stranicama ubačeno je ime Osmana Mehmedagića – kazao je Čavka.

Kako je rekao ne postoji nijedan dokaz da je on bio student u ovoj ustanovi te da osumnjičeni Prcić i dalje policiji i tužilaštvu ne želi predati matične knjige kao i dosje o Mehmedagiću.

Pojasnio je da nisu pronađene matične knjige, knjiga izdatih diploma, kao ni dosije studenata.

Čavka je ustvrdio da je takvu krivotvorenu diplomu Mehmedagić dostavio komisiji za nadzor nad radom OSA-e koja je od njega tražila dokaz o visokoškolskom obrazovanju.

Međutim, tu diplomu Mehmedagić je proglasio tajnom, a Čavka tvrdi da je stavio “oznaku tajnosti na nešto što je javni dokument” a da je razlog da onemogući bilo kakve istražne aktivnosti.

Tužilaštvo smatra da je ove radnje Mehmedagić pokrenuo nakon što mu je Inspektorat Republike Srpske poništio diplomu Fakulteta za poslovne studije u Banjoj Luci.

– Pošto se našao na poziciji direktora OSA bez odgovarajuće spreme on je priložio krivotvorenu diplomu Američkog univerziteta u Tuzli. Međutim, prije toga, on je u 2019.godine upisao Pravni fakultet u Kiseljaku – Travniku (Kod Bime), ali se u martu 2020.godine ispisao. Razlog je taj što je već obezbijedio krivotvorenu diplomu koju je priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e –  naveo je tužilac i dodao da je Mehmedagić sa poništenim studentskim indeksom koji je putem Službenog lista proglasio izgubljenim upisao Fakultet za poslovne studije Banja Luka.

Pravo je pitanje zašto je Mehmedagić ako je već imao diplomu Pravnog fakulteta, ponovo upisao pravo, ali ovoga puta u Kiseljaku.

Šta kaže odbrana

Tužilac Čavka je naglasio da je Prcić tokom istrage odbijao svaku vrstu saradnje s policijom i inspekcijom, da je odbio dati dokumente MUP TK o Mehmedagićevom eventualnom školovanju navodeći da je saradnik OSA-e i da “ne može bez odobrenja Mehmedagića ustupiti diplomu”

– Prcić je tokom inspekcijskog nadzora u Tuzli odbio inspektorima dozvoliti uvid u matične knjige, kao i da ih kopiraju. Na taj način je omogućio Osmici da bez validne diplome obnaša dužnost direktora OSA-e – rekao je Čavka.

S druge strane odbrana je ustvrdila da nema osnova da se Mehmedagiću i njegovoj saradnici Melisi Belkić Mujkanović odredi pritvor.

Prcićev advokat Miroljub Radomirović kazao je da je prijedlog Tužilaštva BiH neosnovan, kazavši da Sud BiH nije ni nadležan za ovaj postupak. Zanimljivo je da više izlaganje temeljio na odbrani Osmana Mehmedagića, nego samog Prcića.

Mujkanovićeva advokatica je istakla da njena klijentica nije iznosila nikakve dokumente iz Univerziteta, nego da je riječ o stolnjacima za svadbu “jer se narednih dana udala”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti