20.06.2024.
HomeNovostiLoši, gori i najgori: Vlast u TK mijenja direktore, ali prakse lošeg...

Loši, gori i najgori: Vlast u TK mijenja direktore, ali prakse lošeg poslovanja ostaju

Javna preduzeća u Tuzlanskom kantonu karakteriše nedostatak transparentnosti u poslovanju, nepostojanje odgovornosti za rezultate rada, nedostatak kontrole nad njihovim radom te uticaj političkih stranaka na zapošljavanje, pokazali su rezultati istraživanja Centara civilnih inicijativa ( CCI) predstavljeni ove sedmice u Tuzli.

U nadležnosti TK su Sodaso u stečaju, Rudnik Soli, Šume TK, Spreča, Međunarodni aerodrom Tuzla i RTVTK.

Preduzeća imaju 52 miliona KM prihoda godišnje te 28,2 miliona KM duga. Imaju i ogroman potencijal, ali rade netransparentno, nemaju kontrole niti odgovornosti, pokazala su istraživanja CCI.

“Za period 2010-2018. godine 76 posto izvještaja o radu i poslovanju nije dostupno javnosti, dok je samo 24 posto izvještaja dostupno. Samo 7 posto je dostupno na web stranicama samih javnih preduzeća“, kazala je Emina Ćatić, CCI.

Za devet godina, Skupština TK je razmatrala 31 izvještaj o radu javnih preduzeća čija revizija nije rađen u 93 posto posto slučajeva.

Mi prilično imamo dobru zakonsku regulativu ali je ne provodimo, a oni koji je ne provode, nemaju sankcije. Ne vršimo dovoljno kontrolu kroz razne inspekcije, revizije i sve ono što je propisano zakonom ove zemlje“, istakao je Slađan Ilić, Skupština TK.

Šume TK imaju 550 zaposlenih, Međunarodni aerodrom Tuzla 182, Rudnik Soli Tuzla 132, Radiotelevizija Tuzlanskog kantona 91, te preduzeće Spreča 62 zaposlena. Stranačka zapošljavanja su višegodišnja praksa.

“Uticaj političkih stranaka na zapošljavanje rukovodećih kadrova, prvenstveno direktora i nadzornih odbora, rezultira time da javna preduzeća najčešće djeluju u interesu političke stranke umjesto u interesu građana, a u ovom slučaju u koristi javnih preduzeća u nadležnosti TK“, rekao je Hasan Kamenjaković, CCI.

“Za mene je manje bitno je li neko član stranke već je bitan njegov program i šta je zatekao u javnom preduzeću kada je došao. Kroz šest mjeseci ili godinu koji su rezultati koji su nastali? Ukoliko stranka ili onaj ko ga je delegirao tu ovako prati njegov rad, ukoliko radi loše, mijenjaj ga, ukoliko radi dobro daj mu daljnju mogućnost da nastavi tako raditi. Onda bi društvo i građani imali benefit od takvog upravljanja“, naglasio je Salko Zildžić iz SDA.

Smjene vlasti prate smjene prethodnih kadrova te tužbe koje budu naplaćene iz džepova građana. Dobro upućeni u ovaj problem smatraju da su za depolitizaciju javnih preduzeća, školstva, zdravstva, potrebne sankcije.

“Ali to opet mora proći parlamentarnu proceduru onih koji su uveli takvo stanje i tome trebaju odlučivati. Tako da će neke druge institucije, nažalost, neki ljudi van granica ove države, predstavnici određenih država koje imaju neku obavezu prema BiH, morati to sačiniti. Od naših političara, većine njih, apsolutno to ne očekujem“, istakao je Vehid Šehić iz Forum građana Tuzle.

BiH je odavno postala zemlja uhljebljenja, a ne demokratije, građanskih prava i ljudskih sloboda u kojoj se živi po narodnoj poslovici „Sjaši Murta da uzjaše Kurta“, a sve uz prešutno odobravanje građana na svakim izborima.

Natasa Tadic/N1

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti