20.04.2024.
HomeNovostiNovi detalji stare afere u Tuzli: Ministar pod istragom, izuzete dokumentacija MUP-a...

Novi detalji stare afere u Tuzli: Ministar pod istragom, izuzete dokumentacija MUP-a i Vlade TK, šta je slijedeće?

Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona imenovala Safeta Ibrahimovića za novog direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a, Kantonalno tužilaštvo TK-a uputilo je nalog Federalnoj upravi policije da izuzme materijalnu dokumentaciju iz MUP-a i Vlade TK-a vezanu za imenovanje novog direktora.

Ibrahimović je imenovan više od tri mjeseca nakon što je smijenjen prethodni direktor Uprave policije Dževad Korman.

Brkić brani Vladu

– Poduzimaju se sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja da li su prilikom imenovanja direktora Uprave policije TK-a prekršene odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima TK-a, kao i provjere o drugim okolnostima koje se vezuju za postupak imenovanja novog komesara. Ove provjere se obavljaju u sklopu već ranije otvorene istrage protiv ministra unutrašnjih poslova TK-a Sulejmana Brkića, koji je osumnjičen za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a vezano za protivzakonito djelovanje i miješanje u operativnu samostalnost direktora Uprave policije u ranijem periodu, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva.

Ministar Brkić tvrdi da je u pitanju hajka protiv njega i Vlade TK-a, koja nastoji iskorijeniti korupciju unutar policijskih redova čiji je, tvrdi, značajan dio bio i bivši direktor policije Korman. Podsjećamo, Vlada je nekoliko mjeseci pripremala njegovu smjenu, a nakon neuspješnih izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima i reakcija međunarodnih organizacija u BiH, Korman je smijenjen redovnom procedurom nakon što je dobio negativnu ocjenu za svoj rad.
– Vlada nije prekršila nijednu presudu. Općinski sud Tuzla je donio mjeru obustave konkursne procedure, međutim, da je to nezakonito, potvrdio je rješenjem Kantonalni sud i dozvolio Nezavisnom odboru da nastavi proceduru, što je i urađeno, kazao je Brkić.

Politička igranka

Ibrahimović je jedini kandidat koji se prijavio na konkurs za izbor direktora policije koji provodi Nezavisni odbor. Ovo skupštinsko tijelo je Ibrahimovića ocijenilo kao kandidata koji ispunjava uslove i taj prijedlog uputilo ministru Brkiću, koji ga je proslijedio Vladi TK-a.

Ibrahimović, navodno, ne ispunjava uslove jer po jednom od dva obznanjena dokumenta stiče uslove za penziju

Ibrahimović je za direktora Uprave policije potvrđen prije dva dana, na sjednici Vlade TK-a koja je održana neposredno pred održavanje novog ročišta na Općinskom sudu Tuzla na kojem je trebala biti razmatrana mjera zabrane imenovanja novog direktora koju je zatražio Korman, nakon što je tužio Vladu TK-a za nezakonitu smjenu.
Sve je počelo prije nekoliko mjeseci, kada je nova parlamentarna većina preuzela vlast od PDA u TK-u. Upravo je PDA i imenovala Kormana i to kao drugoplasiranog kandidata. Nakon nekoliko pokušaja smjene kroz izmjene zakona, Korman je na kraju smijenjen tako što je za svoj rad dobio negativnu ocjenu.

Odmah nakon smjene Korman tuži Vladu TK-a za nezakonitu smjenu, a ministar Brkić javno optužuje Kormana da je, između ostalog, za vrijeme svog mandata sebi povećao platu za 500 KM, te da je “svoje” ljude u policiji spašavao od zaslužene suspenzije. Nedugo nakon toga i ministar Brkić je stavljen pod istragu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti