14.07.2024.
HomeNovostiNove činjenice o masakru kod Mladenovca: Uroš Blažić imao oružja da pobije...

Nove činjenice o masakru kod Mladenovca: Uroš Blažić imao oružja da pobije tri sela

Uroš Blažić (22) iz sela Dubona kod Mladenovca ubio je osmero ljudi! Kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, kada su ga pitali zbog čega je to uradio, on je odgovorio: “omalovažavanje”.

Među njegovim žrtvama je i dijete od 15 godina, piše Telegraf.rs.

Narednih mjesec dana provest će u pritvoru. Kod tužioca je priznao krivicu. Kako Telegraf.rs saznaje, uskoro će biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.

Krvavi pir započeo je u srijedu oko 23 sata. On se sumnjiči da je u selu Malo Orašje kod Smedereva vatrenim oružjem usmrtio pet osoba i šest ranio, a potom u selu Dubona kod Mladenovca, usmrtio još tri osobe i osam ranio. Nakon zločina pobjegao je svojim “mercedesom”. U jednom trenutku donio je odluku da promijeni vozilo. Tako je zavarao trag policiji.

Bjekstvo

Kako se sumnja, zaustavio je taksistu i primorao ga da ga odveze do sela Vinjište kod Kragujevca, gde ga je policija uhapsila.

U vozilu je bila i putnica koja je trudnica. Nije ih povredio. Uroš je kod sebe imao bombu.

U Vinjištu je prespavao noć, a lisice na ruke su mu stavljene u petak rano ujutru nakon osam sati bjekstva. Tokom hapšenja policajcima je ponavljao je samo jednu riječ: “poštovanje, poštovanje”.

Naoružanje

Jeziv je podatak da je nakon Uroševog hapšenja pretresom vikendice u mestu Šepšin, policija pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge dijelove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čahura, 4 signalna metka i 25 komada karabinske municije.

Također, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najvjerovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatsku pušku bez fabričkog broja.

Porodica

Uroš B. je sin vojnog lica. Njegova majka je zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Iz porodice ga niko nije prijavljivao policiji.

Dosije

Uroš Blažić je hapšen zbog krađe, napada na službeno lice. On nije osuđivan. U Srbiji mu za ubistvo koje je počinio prijeti doživotna robija.

Komšije

O Urošu Blažiću komšije jučer nisu imali lijepo mišljenje, ali niko od njih nije mogao da zamisli da će ovo uraditi.

Ne kriju i tvrde da ga nisu voljeli jer je često ubijao pse.

Oni tvrde da su ga prijavljivali za zlostavljanje i mučenje životinja, ali da nikada nije odgovara.

Ubijeni

U rodnom selu osumnjičenog teroriste stradali su policajac M. P., njegova sestra K. P., kao i njihov prijatelj D. T.

U selu Veliko Orašje usmrtio je N.S., L.M., A.M., N.M..

Majica

Kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao na vanrednom obraćanju naciji, pozdrav generaciji 88 je Hitlerov pozdrav.

Dvije osmice među pobornicima nacizma predstavljaju dva slova H, odnosno skraćenicu fašističkog pozdrava “Heil Hitler” ili “Živio Hitler”.

Također, na plavoj majici su vidljivi bijelom bojom iscrtani obrisi nekih zemalja Zapadne Evrope – u pitanju su Španija, Njemačka i Italija, država kojima su vladali fašistički režimi.

Akcija

U ovoj opsežnoj akciji učestvovalo je više od 600 policajaca, pripadnika Uprave kriminalističke policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Policijske brigade, Jedinice za obezbjeđenje, saobraćajne policije, Službe za specijalne istražne metode, Interventne jedinice 92, Helikopterske jedinice, Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, kao i područnih policijskih uprava u Beogradu, Smederevu i Kragujevcu.

Odbrana

Uroš je jučer saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu. Kako je objavio Telegraf, tamo je priznao krivicu, a motiv mu je bio da zaplaši stanovnike sela. Određen mu je pritvor do 30 dana.

U toku je vještačenje njegovog mobilnog telefona, a u sklopu istrage bit će saslušani i njegovi roditelji.

U toku je dalji rad policije i tužilaštva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti