Novaliću treba zabraniti obavljanje dužnosti premijera FBIH: Šta će odlučiti Sud BiH?

0

Danas bi trebao biti održan nastavak suđenja premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima u aferi “Respiratori”. Sud bi trebao donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva a kojim bi se Novaliću zabranilo obavljanje službene dužnosti.

Tužilaštvo koje time želi zaštititi svjedoke koji su uposlenici Vlade Federacije, smatra da bi se na taj način omogućilo neometano vođenje postupka, a zabrana obavljanja službene dužnosti zatražena je i za dopremijerku i ministricu finansija Jelku Milićević.

Advokati odbrane protiv su ovog zahtjeva.

Tužilaštvo Novalića i ostale tereti za kršenje zakona pri nabavci 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića i Solaka optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, i Fikret Hodžić, vlasnik preduzeća “Srebrena malina” koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite uvezlo respiratore.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

federalna.ba