Novalić bio u kontaktu sa više desetina ljudi, cijeli njegov kabinet mora u samoizolaciju

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je posljednjeg dana Marša mira osjetio malaksalost zbog ćega se kasnije sa sumnjom na koronavirus i testirao. Rezultat testa je pozitivan, a sa njim u grupi na Maršu je bilo 20-ak ljudi koji su u riziku od zaraze. U razgovoru sa savjetnikom premijera Zoranom Blagojevićem, saznali smo da je tokom Marša mira u njegovoj grupi bilo 20-ak osoba. Zbog toga ih je premijer Federacije BiH pozvao da se kontrolišu, odnosno testiraju kako bi bi sa sigurnošću znali svoje zdravstveno stanje.Također, premijer poziva i novinare s kojima je bio u kontaktu i one kojima je davao izjave za vrijeme Marša da se jave pripadajućim zdravstvenim ustanovama.

Blagojević je rekao i da sumnjaju na to da se premijer zarazio upravo prilikom ovog pohoda koji je tradicionalno upriličen povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako nam je potvrđeno iz kabineta federalnog premijera Novalić ima uobičajene simptome koronavirusa. Temperatura mu je 37,4 C i ona oscilira. Također, Novalić nema osjećaj čula okusa i mirisa. Svi ostali zdravstveni parametri su dobri i on komunicira sa svojim saradnicima i pridržava se svih mjera koje su mu naložene od medicinskog tima.