Kako profesori iz Srbije povećaju normu u RS-u

0

Koristeći se nedovoljno dobrim propisima i kontrolama, profesori iz Srbije predaju na fakultetima u Republici Srpskoj (RS) iako na srbijanskim fakultetima već imaju ispunjenu normu ili nemaju dozvolu da predaju u inostranstvu. Istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) također je pokazalo zabrinjavajući nivo netransparentnosti obrazovnih institucija i nezainteresovanost inspektorata da prate provođenje zakona.

Profesor Mile Despotović vozio je više od sat i po iz Ćuprije, grada u središnjoj Srbiji gdje predaje na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija, kako bi se u Beogradu sastao s novinarima BIRN-a BiH.

Na sastanak je pristao nakon niza upita novinara na koji način stiže predavati u Srbiji, odnosno Ćupriji, gdje je i šef katedre, i u isto vrijeme na Medicinskom fakultetu u pet sati vožnje udaljenoj Foči.

Profesori iz Srbije predaju širom RS-a

Mada je prešao više od 150 kilometara do Beograda, gdje se sastao s novinarima, Despotović na kraju nije pristao govoriti zvanično o svom profesorskom angažmanu u Foči, te da li za to ima potrebnu dozvolu svog matičnog fakulteta.

U ovom gradu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) on predaje studentima, ali za takav angažman nije mogao novinarima pokazati važeće odobrenje nastavnog vijeća Visoke medicinske škole u Ćupriji, što je dužan imati po Zakonu o visokom obrazovanju Srbije.

Kasnije je, nakon novih upita, u zvaničnom razgovoru potvrdio da nema potrebnu saglasnost.

“Imam saglasnost moje katedre, u međuvremenu ne znam šta su uradili. Nisu dali saglasnost, ja bih znao da je to bilo”, rekao je on.

Radi sprečavanja sukoba interesa i održavanja kvaliteta nastave, nastavnik visokoškolske ustanove može zaključiti ugovor s drugom visokoškolskom ustanovom u zemlji ili inostranstvu samo uz prethodno odobrenje stručnog organa ustanove u kojoj radi, navodi se u Zakonu o visokom obrazovanju Srbije.

Prema ovom zakonu, stručni organ visoke škole je nastavno-stručno vijeće.

Ali ni Despotović niti Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Ćupriji nisu BIRN-u BiH potvrdili da on ima saglasnost nastavnog vijeća.

U Foči, gdje Despotović predaje tri predmeta, čini se da nisu previše zabrinuti zbog nepostojanja odobrenja niti je na tome posebno insistirano. U Prosvjetnoj inspekciji u Republici Srpskoj su BIRN-u BiH objasnili da oni nemaju nadležnost da kontrolišu da li se u ovom entitetu poštuju zakoni Srbije.

Fakultet u Foči nije dostavio podatke o konkretnoj normi

On je Višu medicinsku školu u Ćupriji završio 2001. godine, nakon čega 2003. upisuje Fakultet za menadžment u Zaječaru. Despotović 2014. godine stiče diplomu Više medicinske škole u Ćupriji dobijajući zvanje strukovne medicinske sestre [tehničara] i iste godine i diplomu doktora medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Istraživanje BIRN-a BiH pokazalo je da više profesora koji rade na puno radno vrijeme u Srbiji također predaje na ovom fakultetu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić ima isti pristup novinarima kao i Despotović. On je pristao na razgovor s novinarima, ali je na samom razgovoru odbio govoriti zvanično o normi na koju je Despotović angažovan i da li je insistirao na odobrenju od njegove matične obrazovne ustanove.

Medicinski fakultet u Foči, koji pripada Univerzitetu Istočno Sarajevo, angažuje najmanje pet profesora koji predaju i u Beogradu, Zemunu, Novom Sadu i Podgorici. Ali iz fakulteta u Foči nisu dostavili podatke o konkretnoj normi na koju su ovi profesori angažovani.

Opširnije na portalu Detektor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here