16.06.2024.
HomeSvijetNjemački zakon protiv govora mržnje na internetu "potkačio" i tehnološke divove

Njemački zakon protiv govora mržnje na internetu “potkačio” i tehnološke divove

U Njemačkoj je danas stupio na snagu novi zakon o suzbijanju krivičnih djela i govora mržnje na internetu, ali je odmah naišao na prepreke pošto su neke od najvećih online platformi odbile saradnju i žalile se sudu.

Izmjene zakona odnose se na velike internetske platforme sa više od dva miliona korisnika, poput Googlea ili Facebooka, koje će ubuduće morati nadležnim državnim organima da prosljeđuju informacije potrebne za eventualni krivični progon.

Pored toga, te mreže imaće obavezu ne samo da brišu sadržaje koje su potencijalno kivično djelo, nego će o njima morati da obavijeste i njemačku Saveznu kriminalističku upravu (BKA), prenosi portal Euraktiv Njemačka.

Ipak, nove obaveze neće u početku važiti za najveće platforme, iako su upravo one bile meta zakonskim izmjena, zato što su se koncerni Google, Twitter, Tik-Tok i Meta, koja je vlasnik Facebooka, žalili upravnom sudu u njemačkom gradu Kelnu.

Zbog te žalbe, ministarstvo pravde je odlučilo da zakon o obaveznom prijavljivanju nezakonitih sadržaja neće važiti za koncerne Google i Meta sve do odluke suda. Neizvjesno je kada bi sud mogao da donese odluku.

Njemačka agencija dpa piše da bi od obaveze, zbog žalbe sudu, privremeno mogao da bude izuzet i Twitter. I Google i Meta i Twitter tražili su da njihove žalbe budu riješene po ubrzanom postupku.

“Zabrinuti smo da taj zakon predstavlja znatno zadiranje u osnovna prava građana”, izjavio je jedan portparol američkog Twittera za njemački list Speigel.

Cilj novog zakona je, čiji je naziv Zakon o pretraživanju mreža (NetzDG), je efikasnije suzbijanje kažnjivog govora mržnje, kažnjivih lažnih vijesti i drugih sadržaja na internetu koji predstavljaju krivično djelo.

Online platforme tvrde da im zakon nameće neke zadatke iz oblasti krivičnog progona, koji su inače isključivo posao policije i drugih bezbjednosnih službi.

BKA polazi od toga da će zbog novog zakona godišnje imati posla sa oko 250.000 prijava, od kojih će oko 150.000 imati za posljedicu krivični progon.

Da bi mogla da se izbori sa tolikim brojem informacija, BKA je formirala i centralu za prijavu ilegalnih sadržaja na internetu (ZMI) gdje će oko 200 saradnika raditi na “dosljednom krivično-pravnom progonu autora takvih sadržaja”, izjavio je jedan portparol te službe za portal Redakcijska mreža Njemačka (RND).

Međutim, sve dok traje suspenzija obaveze prijavljivanja za najveće platforme i društvene mreže, taj posao će obavljati druge njemačke državne agencije koje se bore protiv govora mržnje.

Njemački zakon mogla bi već uskoro da potisnu nova pravila na nivou Evropske unije. EU trenutno radi na novom zakonu o digitalnim uslugama (DSA) koji je sličan njemačkom zakonu i također predviđa stroge obaveze za online platforme. O tom novom zakonu 31. januara su počeli pregovori između Savjeta EU i Evropskog parlamenta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će zakon EU o digitalnim uslugama biti usvojen još tokom francuskog predsjedavanja Unijom, do 1. jula 2022.

federalna.ba/Beta

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti