24.07.2024.
HomeNovostiNjemačka upozorila Srbiju: Bliskost s Rusijom udaljava vas od EU

Njemačka upozorila Srbiju: Bliskost s Rusijom udaljava vas od EU

Njemačka je upozorila Srbiju da bi bliskost Rusiji mogla zakomplicirati njeno približavanje Evropskoj uniji, prenosi Agencija France Presse (AFP), pozivajući se na izvor iz njemačke vlade.

Dva dana uoči samita u Berlinu, koji bi trebao ojačati saradnju EU-a sa šest zemalja Zapadnog Balkana, neimenovani izvor je rekao da u slučaju Srbije “odnosi s Rusijom svakako pripadaju tamnoj strani”, prenosi Beta.

Njemački zvaničnik je podsjetio na sporazum koji su krajem septembra potpisali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov tadašnji srbijanski kolega Nikola Selaković o nastavku konsultacija dva ministarstva u naredne dvije godine.

“Bili smo iznenađeni i razočarani”, dodao je.

‘Ako Vučić izabere drugi put…’

AFP navodi da je Srbija u Ujedinjenim narodima osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, ali da odbija pridružiti se evropskim sankcijama Moskvi.

Ipak, Berlin “smatra da je intenzivna diskusija s predsjednikom [Srbije Aleksandarom] Vučićem korisna”.

“On je iskusan političar, koji može analizirati implikacije ruskog rata protiv Ukrajine”, kazao je izvor iz njemačke vlade.

“Ako izabere da ide putem ka Evropi, onda će imati podršku EU-a i njemačke vlade. Ako izabere drugi put, posljedice će biti drugačije”, dodao je.

Na samitu Berlinskog procesa 3. novembra trebali bi učestvovati šefovi vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, lideri EU-a i njemački kancelar.

Predviđeno je da budu potpisana tri sporazuma –  o međusobnom priznavanju ličnih isprava, fakultetskih i stručnih diploma.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti