Nikšić tvrdi da je Novalićeva Vlada platila Srbiji “besplatne vakcine”

0

Nermin Nikšić, lider SDP-a, u izjavi za „Avaz“ odgovorio je Vladi Federacije s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, koja je, podsjetimo, reagirala na njegovu današnju izjavu u Parlamentu BiH da je „Federacija platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina, ali su iz Ruske Federacije upozorili da samo oni mogu isporučiti vakcinu, te je pitao da li je to razlog zašto se bh. građani vakcinišu u Srbiji“.

– Nije tačno da je Vlada Federacije uplatila bilo kakav novac Srbiji za vakcinaciju bh. građana – naveli su iz Vlade.

Zametanje tragova kriminogenih aktivnosti

Nikšić kaže da uopšte nije iznenađen nervoznom reakcijom Vlade FBiH na njegov upit o proceduri nabavke vakcina iz Srbije i zahtjevu da se provjeri je li bilo uplata za vakcine iz Bosne i Hercegovine.

-Štoviše, negiranje, pravdanje, pa i često otvoreno laganje i zametanje tragova kriminogenih aktivnosti je postalo čini se osnovna djelatnost Vlade FBiH. Zamislite, Vlada FBiH je reagovala jer je zaključila da je javnost „uznemirena“ mojim zastupničkim pitanjem! Gospodin Novalić, njegova Vlada i stranka koji su uzrok trajne uznemirenosti i ponižavanja građana su našli za shodno da se iznenada zabrinu za ‘uznemirene’ građane zbog moga pitanja – rekao je Nikšić.

Podsjeća i Novalića i javnost u BiH samo na pet laži i obmana vezanih uz nabavku vakcina u zadnjih pola godine koje su uzrokovale trajnu uznemirenost građana:

-Postavljam pitanje g. Novaliću sjeća li se kako je nakon sjednice Vlade FBiH 11. marta 2021. godine, prije više od tri mjeseca, najavio dolazak 100.000 doza vakcina Sputnik V u roku od sedam dana? Neka objasni zašto nije došlo do te nabavke, ko je trebao biti dobavljač, a ko prodavac, umjesto nesuvislih napada na mene zbog postavljanja jednog običnog pitanja na koje odgovor može biti ili potvrdan ili odričan.

Sjeća li se Vlada FBiH i premijer Novalić “trijumfalne” najave državne ministrice Ankice Gudeljević od 31. marta 2021. godine, nakon što se sastao s njom, o nabavci stotina hiljada doza različitih vakcina do kraja juna? Od koga su te vakcine naručene, ko su dobavljači u BiH i šta se desilo sa ovom procedurom?

Sjeća li se Fadil Novalić i Vlada FBiH najave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o dolasku vakcina do kraja januara 2021. godine, i to njih oko 800.000 koliko je naručila Federacija BiH? Od koga su te vakcine naručene i ko su dobavljači u Bosni i Hercegovini i šta se desilo sa ovom procedurom?

Sjeća li se g. Novalić kako je u intervjuu od 31. decembra 2020. godine najavio da je zaprimio pismo interesa od jednog proizvođača vakcina koje je odmah proslijedio nadležnom Ministarstvu zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo i Federalnom zavodu za osiguranje i reosiguranje? Od kojeg prozivođača je dobio to pismo i ko su dobavljači za te vakcine u Bosni i Hercegovini i šta se desilo sa ovom procedurom?

Konačno, SDA-ov premijer Novalić je najbrutalnije uvrijedio inteligenciju građana i porodice sugrađana koji su podlegli od Covida-19 izjavom da navodno vakcine nije htio nabaviti da građani ne bi bili pokusni kunići, nego je eto čekao da vidi efekat vakcina na ljude u drugim državama?! Potpuno je nebitno ko je za Novalića osmislio ovakvu umotvorinu kako bi se pokušao oprati zbog nesposobnosti u nabavci vakcina. Ovo je samo još jedan dokaz spremnosti Novalića i njegovih pajdaša u taldžijskoj Vladi FBiH da bezočno lažu javnost i prikrivaju svoju skandaloznu nesposobnost i nezainteresovanost za živote građana.

Da li su Fadil Novalić i Vlada odustali od nabavke vakcina zajedno sa Kantonom Sarajevo zato što je cijena tih vakcina bila 9,95 dolara u odnosu na one koje su oni preko posrednika ugovorili po cijeni od 17,97 eura? Da, treba naći opravdanje jer se u cijenu od 9,95 niko nije i ne može ugraditi – pita Nikšić.

Nečasno postupanje i diletantizam

Zaključuje da zbog toga Novalić i njegova “respirator vlada” zadnji imaju pravo ikome držati pridike i glumiti “uvrijeđene mlade” zbog izražavanja sumnji i pitanja oko procesa nabavke, „jer smo naviknuti od njih da prvo posumnjamo u nečasno postupanje i diletantizam“.

-Pa čovjek je slavodobitno na aerodromu dočekao malina respiratore ističući da to nisu obični već “sami vrh, što bi rekli dupli respiratori”, pri čemu svi znamo da se radilo o običnim ventilatorima. Respiratori, milionski tenderi za glasove zastupnika kojom se osigurala parlamentarna većina samo su neki u moru primjera „principa“ djelovanja vlade SDA i Fadila Novalića. Odgovor na svoje pitanje očekujem od onih kojima sam ga i postavio – kazao je Nikšić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here