20.06.2024.
HomeNovostiNiko neće sa Željkom: Opozicioni lideri odbili Cvijanovićkin poziv na sastanak

Niko neće sa Željkom: Opozicioni lideri odbili Cvijanovićkin poziv na sastanak

Sastanak predsjednice RS Željke Cvijanović sa opozicionim strankama povodom imenovanja novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je bio planiran za subotu, ipak neće biti održan.

Kako su naveli iz Kabineta predsjednice RS, sastanak neće biti održan s obzirom da opozicione stranke nisu raspoložene da razgovaraju na temu imenovanja novog visokog predstavnika mimo predviđene procedure.

Pojedine partije, poput Demokratskog narodnog saveza, najavile su dolazak dvočlane delegacije, a potom otkazale svoje prisustvo nakon što je sastanak zvanično najavljen.

“Time se u potpunosti potvrđuje ispravnost ideje o odvojenim sastancima sa vladajućim i opozicionim partijama, kako se dječijim igrama ne bi opstruisalo ovako važno pitanje koje podrazumijeva nastavak eksperimentalnog i proizvoljnog odnosa međunarodnog faktora prema BiH. Treba podsjetiti da su vladajuće partije u Republici Srpskoj iznijele nedvosmislen stav da se izbor visokog predstavnika mora odvijati u skladu sa predviđenim procedurama Dejtonskog sporazuma, a ne na kružocima ambasadora”, saopćeno je iz Kabineta predsjednice RS.

Podsjetimo da su lideri PDP-a, SDS-a i DNS.a, Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nenad Nešić, danas rekli da se neće odazvati na sastanak kod Željke Cvijanović.

Cvijanovićeva se ranije ovog petka sastala sa liderima stranaka iz vladajuće koalicije, a na sastanku je zaključeno da je imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika sporno i neuskađeno sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je da neće ići na sastanak jer predsjednica Republike Srpske, iako bi trebalo da odražava jedinstvo, dijeli političke partije.

“Kao, mi smo održali sastanak, pa ako hoćete, pridružite nam se u našim zaključcima”, rekao je Šarović, a prenose mediji.  Kao i u SDS-u, i u PDP-u i DNS-u kažu da se neće odazvati sastanku kod predsjednice Republike Srpske, jer je odavno sve rečeno i to kroz zaključke Narodne skupštine RS.

“Prvo sazove predstavnike vladajuće koalicije, pa se onda kao sjete opozicije. Nismo im mi ikebane za besmislene sastanke. Kažem besmislene, jer je sve već rečeno u Narodnoj skupštini”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Naglašava da je visoki predstavnik odavno trebalo da ode iz BiH, ali su ga svojom retorikom, tenzijama, sukobima i korupcijom sačuvali vladajuća trojka SNSD, SDA i HDZ.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti