Istraga u predmetu Dženan Memić: Advokati najavljuju iznenađenja

0

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine najavljuju nova hapšenja “veoma važnih osoba”, u predmetu Dženan Memić. Istraga je fokusirana na osobe koje su sakrivale i zataškavale informacije o njegovom stradanju na Ilidži prije pet godina. Danas su saslušani novi svjedoci, a među njima je i Ljubo Seferović, koji je prethodno u Kantonalnom sudu Sarajevo oslobođen optužbi da je kombijem u Velikoj aleji 8. februara 2016. godine udario Dženana Memića, koji je, nakon nekoliko dana, preminuo. Detalje donosi Tatjana Drljić.

Konačno se ozbiljno pristupa istrazi u predmetu Dženan Memić, svjedoče saslušanja novih svjedoka u državnom Tužilaštvu. Za promjenu, istraga je krenula u konkretnom smjeru, smatraju advokati.

“Predmet ide u potpuno suprotnom pravcu od teorije Tužilaštva, u predmetu smrti Dženana Memića. Mogu reći da je istraga vrlo intenzivna, da Tužilaštvo krajnje ozbiljno, seriozno, pristupa ovome predmetu i da javnost može, u vrlo brzom vremenskom roku očekivati velika iznenađenja u ovoj istrazi”, kazao je Rusmir Karkin, advokat svjedoka.

Podsjećamo, državno Tužilaštvo je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba. Dženanov otac, Muriz Memić, kaže da ima povjerenja u ovu instituciju.

“Vidjećemo je li Ljubo sad bio iskren, je li rekao istinu ko ga je angažovao, otkud je on došao u ovu priču… Važno su svi oni koji su do sada uhapšeni, ali čekamo krupnije ribe”, kaže Muriz Memić.

Da su ovaj slučaj obilježili pritisci i opstrukcije sa vrha, od početka je ukazivao i advokat porodice Memić.

“Kulminacija ovog slučaja i to je ono što očekujemo je hapšenje samih tužilaca, čija uloga u istrazi i jeste da obezbijede zakonitost sprovođenja istrage. Bićemo uporni do kraja, dakle, insistirati da se utvrdi odgovornost nalogodavaca, dakle, onih kojima je, da tako kažem, palo na pamet da za novac pokušaju zataškati ubistvo”, poručio je Ifet Feraget.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here