19.04.2024.
HomeNovostiNiko ne zna šta se dešava u Tužilaštvu TK: Delegacija VSTV-a posjetiće...

Niko ne zna šta se dešava u Tužilaštvu TK: Delegacija VSTV-a posjetiće Tuzlu, ali Tomislav Ljubić ne želi razgovarati o problemima

Na jučerašnjoj sjednici svi članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH složili su se kako je krajnje vrijeme da se utvrdi šta se dešava u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Napomenuli su da već duži period dobijaju podneske iz Tuzle, a iz kojih je očito da situacija nije pod kontrolom.

DOMAĆIN JE REZIGNIRAN

Više puta su se iz tog tužilaštva žalili i predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, nakon čega je on glavnog federalnog tužioca Muniba Halilovića upoznao s tim problemom. Nakon toga, Halilović je razgovarao sa uposlenima u Tužilaštvu, smatrajući da je problem riješen. Međutim, iz Tuzle su se nastavili žaliti VSTV-u, pa je Lagumdžija razgovarao i sa glavnim tužiocem TK-a Tomislavom Ljubićem.

– Bio je rezigniran, rekao je da smo dobrodošli, ali da ne želi razgovarati o ovim problemima, kazao je Lagumdžija.
Slavo Lakić, član Vijeća, smatra da se problem u Tužilaštvu mora rješavati hitno, jer traje više od četiri godine. Međutim, član Vijeća Mustafa Šabić nije previše optimističan, “jer je previše u tom tužilaštvu suprotstavljenih mišljenja, a uposleni podnose prijave svi protiv svih”.

Čak 93 posto anketiranih smatra da CMS ima sve potrebne funkcije za postupanje po predmetima

– Ljubić nas obavještava o stvarima koje su nedopustive, a onda kad odlučimo da mu pomognemo, on nam poruči kako neće razgovarati, govori članica VSTV-a Jadranka Stanišić, smatrajući da se cijeli problem svodi upravo na njega kao “domaćina kuće”.
Zatim je članica Vijeća Amila Kunosić podsjetila i na saslušanje 25 tuzlanskih tužilaca u Sarajevu.

– Izazvalo je to veliku pažnju i sumnju kod mnogih, nije to mala stvar. Čudi me da Tužilaštvo u Sarajevu nije donijelo nikakvu odluku dosad, pa ne može tako da se ne uradi ništa, govori Kunosić, smatrajući da su tužioci time dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju te da je narušen i ugled same institucije.

VSTV nije usvojio izmjenu Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima (CMS/TCMS), kojim disciplinski tužilac ne bi bio obavezan da obavijesti predsjednika suda/glavnog tužioca prilikom uvida u predmete. Sudija Šabić je u vezi s tim poručio kako je “ružno da po njegovoj kući neko nešto radi a da on to ne zna”. Rezultati ankete o iskustvima korisnika CMS/TCMS pokazuju kako je veliki broj korisnika zadovoljan upotrebom ovog sistema. Na pitanje o adekvatnosti sistema pozitivno je odgovorilo 76 posto anketiranih, dok 93 posto smatra da sistem ima sve potrebne funkcije za postupanje po predmetima. Njih 86% se izjasnilo da se ne bi vratilo na način upravljanja predmetima koji je bio prije CMS-a.

NORMA ZA KORUPCIJU

Došlo je do izmjena u orijentacionim mjerilima za rad tužilaca, a radi se o dodatnom normiranju predmeta organizovanog kriminala visokog nivoa, koji do sada nisu bili normirani. Tako će tužioci na kantonalnom, odnosno okružnom nivou morati imati pet takvih predmeta godišnje, a tužioci sa nivoa Tužilaštva BiH, odnosno posebnog odjela Republičkog tužilaštva RS-a četiri. Na sjednici su predstavljeni i statistički podaci u vezi sa oduzimanjem protivpravno stečene imovinske koristi. Navedeno je da je tokom 2020. godine Tužilaštvo BiH predložilo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi ukupne zbirne vrijednosti od skoro 12 miliona. Kada se radi o pravosnažnim presudama u vezi sa trajnim oduzimanjem, riječ je o imovinskoj vrijednosti većoj od 18 miliona, s tim da se od toga 14 miliona KM odnosi na samo jedan predmet.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti