19.05.2024.
HomeNovostiNiko iz BiH ne želi servisirati respiratore Srebrene maline

Niko iz BiH ne želi servisirati respiratore Srebrene maline

Rok za dostavljanje ponuda na tender za zakonsku verifikaciju respiratora koje je “Srebrena malina” kupila i njihovo instaliranje, servisiranje i puštanje u rad je istekao. U dva lota prijavio se samo jedan ponuđač, što znači da jedno od ovo dvoje za sada niko ne želi da radi.

Ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora je stigla od firme Verlab d.o.o. Sarajevo koja je ponudila svoje usluge za 34.300 KM bez PDV-a, što je manje od procijenjene vrijednosti ugovora. Za ovaj lot to je bila jedina ponuda.

Kada je riječ o transportu, instalaciji, servisu prilikom puštanja u rad, puštanju u rad i obuci osoblja za rad na respiratorima ACM812A, nijedna firma iz Bosne i Hercegovine nije poslala svoju ponudu. Razlog tome može biti afera o nabavci upravo tih respiratora.

V. d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Mustafa Kadribegović nam je rekao da, prema njegovom saznanju, u BiH i ne postoji firma koja je ovlaštena za ove poslove, međutim da je to bilo moguće izvesti da je neka firma iz BiH htjela sarađivati s jednom firmom iz Srbije koja je ovlaštena.

Upravo ta firma iz Niša bi potencijalno mogla biti firma koja će biti zadužena za ove poslove. S obzirom na to da kroz tendersku proceduru nije stigla nijedna ponuda za servisiranje i puštanje u rad respiratora, FUCZ će ići u pregovarački postupak s firmama izvan Bosne i Hercegovine. U opticaju su i one iz Evropske unije.

“U ovom trenutku znamo da u Srbiji ima jedna firma koja je ovlaštena za servisiranje ovih respiratora, upućen je i dopis proizvođaču da nas obavijesti o ostalim, sličnim firmama u EU. Po našim saznanjima ovi uređaji su se prodavali u Španiji, Francuskoj i Italiji, u tim zemljama sigurno ima ovlaštenih kompanija”, rekao je Kadribegović.

Sumnjivost nabavke ovih 100 respiratora i istraga u Tužilaštvu sigurno su doprinijeli tome da ponudu za verifikovanje dostavi samo jedna firma, a za servisiranje nijedna. S druge strane, interes i potrebu za ovim respiratorima su iskazale sve zdravstvene ustanove iz svih kantona u FBiH koje više od tri mjeseca čekaju raspodjelu.

 

 

 

klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti