20.06.2024.
HomeNovostiNijemci ruše mit o električnim autima - vožnja na dizel jeftinija!

Nijemci ruše mit o električnim autima – vožnja na dizel jeftinija!

Jedan od jačih argumenata zagovornika električnih automobila su niži operativni troškovi u odnosu na benzinske ili dizelske automobile. Ali, da li je baš sve tako jednostavno?

Argument da su servisi jeftiniji svakako stoji, a činilo se da je neupitna i ušteda na osnovu pogonskog goriva (struja naspram naftnih derivata).

Međutim, poznati njemački auto-klub ADAC dokazao je suprotno. Naime, posjedovati električni automobil u toj zemlji i nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cijene “goriva”.

U ADAC-u kažu da je u junu prosječna cijena goriva bila 1,086 evra, pa je na osnovu prosječne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara) cijena goriva na 100 km bila oko 5,21 evro.

Sa druge strane, ekvivalentni model na struju, e-Golf sa 136 KS, u prosjeku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km, a cijena potrošene energije – ukoliko se vozilo puni na kućnoj utičnici u Njemačkoj – je 5,36 evra.

Dakle, ideja da će svakodnevnim troškovima električni automobil opravdati višu cijenu, ne stoji.

Situacija je još gora ako auto na struju punite van domaćinstva, na primjer na mreži punjača Ionity na auto-putu.

Cijena vožnje od 100 kilometara za električni Golf u tom slučaju raste na čak 13,32 evra što je više nego dvostruko skuplje nego gorivo za 100 km Golfa TDI, prenosi Revijahak.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti