Da li je vodu bolje piti prije ili poslije jela?

0

Iako postoji teorija o tome koliko vode treba piti prije, u toku i nakon jela, mnogo ljudi bez razmišljanja konzumira velike količine vode dok jede, u nadi da će tako prije svariti hranu. Međutim, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na to koliko vode pijete, jer ona ometa probavne procese.

– Vašem tijelu je potrebno skoro dva sata da svari ono što jedete. Hrana prolazi kroz grlo do stomaka i onda kroz crijeva prije nego se izbaci iz organizma. U tijelu postoji tečnost koja pomaže varenju i ako pijete vodu prije jela, ne samo da razređujete tečnost nego i uznemiravate organizam u toku varenja. Zbog toga se ne preporučuje da pijete vodu prije jela. A ako ipak to odlučite da uradite, popijte je pola sata pre nego počnete da jedete – rekla je nutricionistkinja Anju Sod.

Ona takođe savetuje da ne pijete vodu u toku jela jer ona otežava crevima i želucu da na normalan način vare ono što ste pojeli.

U njenim istraživanjima se navodi da se ne treba “pretrpavati” vodom nakon jela jer će vas ona “naduvati” te ćete poremetiti normalan proces varenja i brže ćete postati ponovo gladni. Predlaže da sačekate pola sata prije nego popijete vodu posle jela.

– Moja preporuka jeste da podelite dva litra vode na cijeli dan i postepeno pijete, tako da se nikad ne prepunite. Previše vode remeti varenje pa se može desiti da višak hrane ostane u organizmu i poremeti nivoe insulina i šećera, a to vodi dijabetesu – rekla je Anju.

 

 

 

 

 

novosti.rs