Nezvanično: On line nastava na univerzitetima u Federaciji do kraja semestra, ispiti u učionicama?

0

Nastava na univerzitetima u Federaciji BiH koja je prekinuta u martu zbog epidemije koronavirusa, nastavljena je kao nastava na daljinu, odnosno on line nastava. Studenti su zainteresirani za informacije o završetku nastave, ovjeri semestara, ali još više o načinu polaganja ispita. Da li će ispiti biti održani u učionicama, ili će biti online?

Kontaktirali smo i pomoćnika Federalnog ministarstva zdravstva Gorana Čerkeza koji se nalazi u sklopu Kriznog štaba i on nam je kazao da će se razmatrati odluka o tome kada će se studenti vratiti na fakultete i prekinuti online nastavu.

Kako nam je kazao, postoji mogućnost da se stručnim fakultetima obezbijedi održavanje prakse i polaganje stručnih predmeta u učionicama, a da za ostale fakultete online nastava ostane do kraja akademske godine.

“To je trenutno opcija koju razmatramo i najvjerovatnije da će to biti rješenje jer sada moramo biti oprezni. Zamislite da sada odjednom svi počnu dolaziti na fakultete, a svi dobro znamo da studenti dolaze sa iz svih dijelova BiH ne samo jednog kantona pa da možemo pratiti kretanje koronavirusa i odmah ga suzbiti”, zaključio je Čerkez.