Ono što je za sada poznato je da novu većinu u Skupštini TK čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić. Mandatar za sastav Vlade je Kadrija Hodžić iz SDP-a.

Pregovori počeli

– Počeli su razgovori i trajat će dugo. Zadati rok nam je deset dana. Tu se lome koplja hoće li biti stranački ljudi ili će biti oni koje stranke predlože, a nisu stranački. Ja tražim da ne budu stranački ljudi, dakle, oni koji nisu u organima stranaka. Vidjet ćemo šta će na kraju biti – kaže za Faktor mandatar Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

On dodaje da je rano govoriti o bilo kakvim imenima jer se mijenjaju zahtjevi stranaka koje su uključene u pregovore.

Kako saznajemo, jedan od kadrova koje bi mandatar volio vidjeti u Vladi TK je Zvjezdan Karadžin, profesor sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, ali i predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK.

Karadžin kaže da je tačno da ga Hodžić želi u Vladi TK, ali da situacija nije tako jednostavna.

– Stav Predsjedništva Naše stranke je da mi nećemo učestvovati u Vladi TK, a Kantonalni odbor u TK zauzeo je stav da uđemo u Vladu, jer ako već dajemo podršku većini, kroz aktivno djelovanje možemo pokazati da se može i drugačije raditi – pojašnjava Karadžin.

Mene mandatar Hodžić, pojašnjava Karadžin, vidi kao stručnjaka i njega u mom slučaju i ne zanima stranka.

Ko će u Vladu?

– Šta će na kraju biti ja ne znam, niti kako će sve utjecati na moj stranački položaj. Moj je stav kao i Kantonalnog odbora da moramo pokazati djelima ono što govorimo riječima. Ono što mogu reći je da se moje ime može spominjati samo u kontekstu ministra prostornog uređenja i zaštite okolice i nikako drugačije jer je to moja najuža struka – navodi Karadžin.

Dakle, nije isključeno da Naša stranka podrži Vladu TK, ali da u njoj ne bude njihovih ministara.

Međutim, saznajemo i da je HDZ Tuzlanskog kantona, koji nema zastupnika u Skupštini TK, ranije imao kontakte s novom većinom, prilikom kojih su ponudili neka imena kao kandidate za ministre.

Podsjećamo, Vlada TK na čijem je čelu Denijal Tulumović iz SDA, u svom sastavu nije imala Hrvata, što je konstatirao i Ustavni sud FBiH, dostavivši mišljenje Vladi i Skupštini u kojem navodi da se to mira promijeniti u razumnom roku.

HDZ je aktuelnoj većini, kako saznajemo, odlučio ponuditi neka imena, da bi se ispoštovala ustavna obaveza. Kako saznajemo iz HDZ-a, oni imaju kadrove za resore obrazovanja i nauke, sigurnosti, pravosuđa, zdravstva te kulture, sporta i mladih.

U koloarima se, pored Zvjezdana Karadžina kao ministra prostornog uređenja i zaštite okolice, tuzlanski glumac i direktor Tuzla film festivala Boris Balta spominje kao kandidat za ministra kulture, sporta i mladih. Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli i SDP-ovac Elvis Baraković spominje se kao kandidat za ministra obrazovanja i nauke. Također, Elvir Rožnjaković mogao bi biti novi ministar poljoprivrede, a riječ je o kadru SBB-a koji je u Tulumovićevoj vladi bio ministar prostornog uređenja.

Kadrovska križaljaka u Vladi TK daleko je od kraja, a nova većina za njeno rješavanje ima još devet dana.