14.07.2024.
HomeSvijetNetanyahua i njegov režim čeka neugodan kraj: Španija postala 14 država koja...

Netanyahua i njegov režim čeka neugodan kraj: Španija postala 14 država koja se pridružila tužbi protiv Izraela za genocid u Gazi

Španija je podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde (ICJ) kako bi se pridružila Južnoj Africi u njenoj tužbi protiv Izraela zbog genocida u Pojasu Gaze, saopćio je ICJ u petak.

“Španija je, pozivajući se na članak 63. Statuta Suda, podnijela u Sekreterijatu Suda izjavu o intervenciji u predmetu koji se odnosi na primjenu Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida u Pojasu Gaze (Južna Afrika protiv Izrael)”, navodi se u saopćenju suda.

29. decembra 2023. godine Južnoafrička Republika podnijela je tužbu ICJ-u protiv Izraela zbog genocida koji je u toku u Pojasu Gaze.

Dana 26. januara, ICJ je donio privremene mjere nalažući Izraelu da poduzme hitne korake kako bi spriječio djela genocida i osigurao dotok humanitarne pomoći u enklavu. Istodobno, ICJ nije naredio trenutni prekid vatre u Gazi.

Početkom marta, afrička se nacija ponovno obratila ICJ-u kako bi pozvala na dodatne privremene mjere protiv Izraela koje bi riješile rasprostranjenu glad među Palestincima u opkoljenom Pojasu Gaze.

Južna Afrika se 10. maja obratila ICJ-u sa hitnim zahtjevom za primjenu dodatnih mjera protiv Izraela. Sud je 16. i 17. majaodržao ročišta o tom predmetu.

Sud je 24. maja naredio Izraelu da zaustavi vojnu operaciju u najjužnijem gradu Gaze Rafahu i poduzme mjere kako bi osigurao pristup misija koje će istražiti optužbe za genocid.

Ranije ovog mjeseca, Španija je objavila svoju namjeru da se pridruži slučaju. Uz Španiju trinaest zemalja je službeno optužilo Izrael za genocid, uključujući Palestinu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti