22.07.2024.
HomeSvijetNestašica i gužve: Zbog štrajka skoro trećina benzinskih stanica u Francuskoj bez...

Nestašica i gužve: Zbog štrajka skoro trećina benzinskih stanica u Francuskoj bez goriva

Francuska energetska grupa TotalEnergies predložila je da pregovori o godišnjim platama počnu ovog mjeseca s ciljem okončanja štrajka koji nastavlja da ograničava isporuku i prodaju na nekim od njenih benzinskih stanica.

“TotalEnergies poziva sve da se ponašaju odgovorno kako bi kompanija mogla isporučiti francuskim građanima robu po najboljim mogućim uvjetima”, navodi se u saopćenju kompanije.

Prvobitno je planirano da formalni razgovori o zaradama počnu sredinom novembra.

Jedan od ključnih zahtjeva sindikata CGT bio je da pregovori počnu prije nego što je planirano.

Skoro trećina benzinskih stanica u Francuskoj bori se i danas s nestašicom i problemima isporuke, što je povećanje u odnosu na 21 posto, koliko je bilo jučer, dok se nastavlja štrajk radnika kompanije TotalEnergies.

Francuska je odlučila povući strateške rezerve i povećati uvoz, rekla je ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher, dodajući da će to dodatne količine omogućiti da se situacija popravi tokom sutrašnjeg dana, odnosno 10. oktobra.

List “Figaro” objavio je jučer da skoro svaka peta benzinska stanica u Francuskoj nema dovoljno goriva zbog štrajka zaposlenih u kompaniji TotalEnergies.

Problemi sa snabdijevanjem dovode do dugih redova na benzinskim pumpama, dok su pojedini regioni morali ograničiti koliko goriva vozači mogu kupiti i zabraniti prodaju i kupovinu goriva u limenkama.

Sindikati su prvobitno najavili trodnevni protest tražeći povećanje plata od 10 posto, kao i indeksiranje plata za 2022. godinu kako bi se uskladila s rekordnom inflacijom. Sindikati su kasnije proglasili neograničeno produženje štrajka.

federalna.ba/Srna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti