16.06.2024.
HomeNovostiNešić šamaranjem pokušava otrijezniti Dodika: "Nema ni jedne države koja bi PRIZNALA...

Nešić šamaranjem pokušava otrijezniti Dodika: “Nema ni jedne države koja bi PRIZNALA nezavisnost Republike Srpske”

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić poručio je povodom inicijative SNSD-a da sa strankama iz Federacije otvore dijalog o budućnosti BiH da je “apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine”.

– Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV su sveto slovo za DNS i čist je avanturizam otvarati to pitanje. Problemi u BiH nisu posljedica Ustava BiH nego Ustava Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog mirovnog sporazuma, i zato ih politički faktori iz Federacije treba da rješavaju u okviru Ustava Federacije BiH – istakao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Saveznici u velikim silama

Dodao je da je jedina moguća budućnost BiH Dejtonski sporazum koji štiti Republiku Srpsku.

– Njegovo otvaranje je otvaranje Pandorine kutije i stavljanje Damoklovog mača iznad Republike Srpske. Stavljanjem van snage Dejtonskog sporazuma, RS bi ostala bez mogućnosti da je zaštite njegovi garanti – Srbija i Rusija, što je davno upozorio nekadašnji ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Bez Dejtona nema ni njegovih garanata – naglasio je Nešić.

Zato je, poručio je predsjednik DNS-a, apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom o ustavnom uređenju BiH.

– Jasno je da bi 99 posto Srba željelo nezavisnu RS, ali za tako nešto moramo imati saveznike u velikim silama. U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS i zato moramo čuvati ono što imamo – objasnio je Nešić.

Ko rizikuje RS

Lider DNS-a podsjeća da Prudski sporazum koji su svojevremeno potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a nije vodio rastakanju BiH, nego RS.

– Govorilo se o četiri federalne jedinice, a Dragan Čović je odmah rekao da je “cijela BiH na stolu” i da te jedinice moraju počivati na teritorijalnom diskontinuitetu. Nema nijednog razloga da zbog neriješenog hrvatskog pitanja, mi rizikujemo RS. Kada su vezali zastave i stvarali Muslimansko-hrvatsku Federaciju stvarali su je kao savez protiv srpskog naroda. E, sada, neka svoje probleme rješavaju tamo gdje oni i jesu – u Federaciji, bez uvlačenja RS u svoje probleme – rekao je Nešić.

Vrijeme je da stanu takve igrarije

Istakao je da, umjesto hazarderskim poigravanjem velikim temama, vlast u RS treba da se okrene rješavanju unutrašnjih problema poput nabavke vakcina, zapošljavanja, boljeg zdravstvenog sistema, bolje privrede i ekonomije, dostojanstvenijeg života boraca i RVI, kao i penzionera.

– Kada izbacite ovako veliku temu, to ne znači da su ti problemi nestali. Ne možete narodu nuditi zabavu i igre, umjesto hljeba i posla. Vrijeme je da stanu takve igrarije i da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema narodu i RS – zaključio je Nešić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti