Negator genocida postao ikona velikosrpske agresivne politike: Od Banja Luke do Beograda kite ga ordenjem i bistama

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, priznanje Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena i zahvalio mu za sve što čini za Srbiju.

Vučić je rekao da je “srpski narod sretan što u svoje prijatelje ubraja i Handkea”.

„Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno“, rekao je Vučić i dodao da svaki put kada želi da razumije nevolje srpskog naroda na Kosovu posegne za nekom od Handkeovih knjiga.

„Prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome. Dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu“, rekao je Vučić.

– Dodeljujući ovaj najznačajniji orden, Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu – rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio nobelovcu na svemu što čini za Srbiju i srpski narod.

– Ponosam sam što danas i pred vama mogu da kažem da prkosnu Srbiju niti veliki ni njihove sluge nikada nisu uspeli da pokore – rekao je Vučić.

Handke je rekao da nije bio spreman da primi ovako važan orden i da mu je samo rečeno da će se sastati sa predsjednikom Srbije i popiti kafu, pa nije spremio nikakav govor, dodavši da je to odraz njegovog života i da često nije spreman ni za šta.

„Kada pomislim na Srbiju uvijek pomislim na Bijelog anđela iz Mileševe. Imam jednu kopiju kod kuće i kad god se sjetim Srbije pogledam tu kopiju koja pokazuje na prazan grob, što pokazuje da se Isus vaskrsao, da je grob prazan. To me uvijek navodi na razmišljanje i kontemplaciju. Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu“, rekao je Handke.

Svečanosti u zgradu Predsjedništva u Beogradu prisustvovao je i režiser Emir Kusturica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here