Nelson pozvao građane BiH da glasaju

0

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson pozvao je građane BiH da iskoriste demokratsko pravo i u nedjelju, 15. novembra izađu na izbore i glasaju.

On je naglasio da izbori ne mogu biti u potpunosti reprezentativni ukoliko građani aktivno ne iskoriste to pravo.

“Zato apelujem da svaki građanin BiH to uradi. Svako od vas zaslužuje kvalitetan život i prosperitetnu budućnost. Zaslužujete lidere koji su spremni da rade za vas, a ne za ličnu ili korist partija iz kojih dolaze. Zato je važno da svako od vas igra aktivnu ulogu u biranju onih koji će vas predstavljati. Biraćete one koji treba da rješavaju probleme na lokalnom nivou koji direktno utiču na vaše i živote vaših porodica”, naglasio je Nelson u poruci.

On je naveo da se posebno nada da će mladi ljudi shvatiti koliku moć imaju da učine BiH boljim mjestom za život, saopšteno je iz američke Ambasade u BiH.

“Nadam se da su svjesni da aktivno učešće, odlazak na biračko mjesto i glasanje jesu načini na koje mogu uzeti svoju budućnost u svoje ruke. Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali mogu budućnost. A budućnost ima najviše uticaja na mlade glasače”, istakao je Nelson i naglasio da nedavno održani izbori u SAD svjedoče o tome da pandemija virusa korona nije bila prepreka jer su građani izašli na izbore širom te zemlje u rekordnom broju.

On je napomenuo da što je veći broj onih koji izađu na izbore, manja je šansa za manipulacije.

“Veliki odaziv glasača, uz transparentno i nestranačko praćenje izbora od nevladinih organizacija iz BiH i te kako će uticati na sprečavanje prevara”, poručio je Nelson i napomenuo da su izborne reforme koje već dugo preporučuju OEBS i Savjet Evrope fundamentalni uslov za dodjelu kandidatskog statusa BiH od EU, što 2021. godinu čini ključnom godinom za djelovanje.

 

 

 

 

 

 

srna