19.04.2024.
HomeNovostiDa li su u funkciji respiratori "Srebrene maline" instalirani u Tuzli?

Da li su u funkciji respiratori “Srebrene maline” instalirani u Tuzli?

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite za N1 je potvrdio da su respiratori dobavljača „Srebrene maline“, njih 18, poslati u Tuzlu, da su su inžinjeri DreMedicala potvrdili da su ispravni, da nema sistemske greške i da mogu krenuti u proces dostave svim bolnicama.

Podsjetimo, prvi pokušaj instalacije u Bolnici Goražde i KCUS-u, završio je neslavno i kompletan postupak je zaustavljen, dok se „ne provjeri o čemu se radi s prodavačem iz Pekinga“.

Sve dalje kontakte sa Kinezima je trebao preuzeti Jovan Roganović, vlasnik firme Profesional Medic, iz Beograda koja je preko kćerke firme u Sarajevu, DreMedic, kao donaciju, trebala uraditi transport, instalaciju, obuku osoblja za svih 100 respiratora.

N1 je danima pokušavao stupiti u kontakt sa Jovanom Roganovićem, no nije nam se javljao. Kontaktirali smo firmu DreMedic u Sarajevu, kćerkom firme Profesional Medic, koja je sve poslove trebala završiti u BiH. Tamo nam se javila gospođa Dijana, koja je za N1 rekla: „Mi smo samo administracija. To rade inžinjeri, koji su na terenu, pod opremom u bolnicama i niko ne može razgovarati sa vama. Najbolje vam je zovite gospodina Roganovića.“

Za agenciju Fena inžinjer Aleksandar Nikić kazao je da su respiratori „apsolutno bezbjedni“. S obzirom na ranije probleme u vezi s ovim respiratorima istakao je da nije bila u pitanju sistemska greška, nego „greška u rukovanju“ i da su svi aparati provjereni prije instaliranja u Tuzli.

„Vrlo je bitno, kad se ovaj respirator podešava prema pacijentu, da se podešavaju i volumen i pritisak. Odstupanja su baš iz tog razloga i bila, zato što se nije podešavao pritisak i zato su bile oscilacije. Kad se radi po propisu, po protokolu, po onome kako smo mi održali obuku ljekarima, ne može da dođe ni do kakvih pucanja pluća ili kako je već govoreno”, rekao je Nikić za agenciju Fena.

Direktor UKC Tuzla prof. dr. Vahid Jusufović je dodao da je urađen „nulti servis, mjerenja, upoznati su anesteziolozi, a i anestetičari o kakvim se konkretno respiratorima radi, a dalji potez je da će angažirati agenciju Verlab koja će u konačnici dati svoj sud da li se ovi respiratori mogu dalje koristiti.“

Na pitanje N1 kako je ustanovljeno da svih 100 respiratora sada odjednom radi, v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Mustafa Kadribegović je rekao „kako mu je Roganović rekao da su preko video linka sa kineskim proizvođačem ustanovili o čemu se radi, da su prekontrolisali gotovo sve respiratore i da su spremni za instalaciju.“

Međutim, iz firme Verlab koja jedina može dati konačnu ocjenu da li je 100 respiratora „Srebrene maline“, vlasnika TV voditelja Fikreta Hodžića, koji je danas ponovno pozvan u Tužilaštvo BiH, su se oglasili na Facebooku.

„Kao mjeriteljska laboratorija imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga zakonske verifikacije mjerila u zdravstvu (medicinski uređaji sa funkcijom mjerenja) izražavamo zadovoljstvo da je izvršena instalacija ovih uređaja i obuka korisnika u UKC Tuzla. Drago nam je da su angažovani serviseri ovaj put dobili instrukcije od proizvođača kako da uspješno izvrše instalaciju i podešavanje ovih aparata, te se nadamo da je sve to uspješno i realizovano. Također, drago nam je da nije riječ o sistemskoj grešci, nego samo o njihovom nepoznavanju podešavanja i rukovanja sa aparatom. Nažalost, naši mjeritelji su ili u izolaciji ili imaju potvrđen COVID. Međutim, već naredne sedmice dio mjeritelja izlazi iz izolacije, te smo kao prioritetni posao stavili zadatak zakonske verifikacije ovih respiratora“, saopštio je Verlab tim na Facebooku, radi velikog broja poziva i upita šta se, zapravo, sada dešava.

Podsjetimo, još je u toku intenzivna istraga Tužilaštva BiH protiv četvorke – Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina” koja je za Vladu Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem, nabavila po nalogu FUCZ i tadašnjeg direktora Fahrudina Solaka, bez dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH čiji je direktor Aleksandar Zolak, 100 respiratora iz Kine.

A kada je, iznenada, dio respiratora vrijednih 10,5 miliona KM, našeg novca bio neupotrebljiv za pacijente, N1 je tražila stav Tužilaštva BiH i dobila odgovor: “Ovo je i potvrda ranije tvdnje Tužilastva BiH, te će se i novonastale okolnosti cijeniti u segmentu prouzrokovane štete po budžet.“

U međuvremenu, kako je najavljeno, očekujemo konačnu verifikaciju Verlaba za sada 18 instaliranih respiratora u Tuzli, već naredne sedmice.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti