20.04.2024.
HomeNovostiNelson i Inzko kritikovali Vladu TK zbog smjene Kormana

Nelson i Inzko kritikovali Vladu TK zbog smjene Kormana

U zajedničkoj izjavi, nakon današnje smjene direktora Kantonalne uprave policije Dževada Kormana, naglašava se da zvaničnici koji imaju mandate u nepolitičkim institucijama, poput policije, ne bi trebali biti smjenjivani samo zbog promjene političke…
… konstelacije, već vrednovani na osnovu objektivnih i profesionalnih standarda.

U zajedničkom pismu upućenom u novembru vlastima Tuzlanskog kantona (TK), američki ambasador Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Inzko upozorili su na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom, “jer su temeljna nezavisnost i ..

– Nažalost, današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni komesara policije tog kantona pokazuje da vlasti nisu spremne da poštuju osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države – navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika (OHR).

Kako se nadalje navodi, zvaničnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama kao što je policija ne bi trebali biti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standarda.

U zajedničkoj izjavi se ističe kako su odgovornost i transparentnost sastavni dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu.

Istovremeno, navodi se kako “kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam”.

Američka ambasada i OHR smatraju kako se ne može reći da je današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona donesena u interesu javnosti.

– Ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje, a javna sigurnost i sigurnost građana treba da budu važnije od političkih interesa – navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade SAD-a i OHR-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti