14.04.2024.
HomeNovostiNekad eksponirani stranački direktor danas kuka nad propašću firme: Nemamo para ni...

Nekad eksponirani stranački direktor danas kuka nad propašću firme: Nemamo para ni za registracije auta, ni za papir za printanje…

Kompanija BH-Gas saopštila je da više ne može provoditi efektivan nadzor nad gasovodom visokog pritiska, to jeste osnovnim sredstvom kompanije, zbog toga što su im registracije i osiguranje na svim terenskim vozilima istekli.

Osnovni postulat svakog javnog preduzeća, kažu, jeste poštivanje Zakona o javnim nabavkama putem odobrenih planova javnih nabavki.

“BH-Gas je još prije 8 mjeseci dostavio Plan poslovanja i Plan javnih nabavki, koji iz neobjašnjivih razloga uopće nije razmatran. Istovremeno, posljednjim aktivnostima resornog ministarstva, BH-Gasu je odobrena transportna tarifa za period od 11. 8. 2021. do 31. 12. 2021. godine, koja iznosi 34,17 KM, što za ovaj period omogućava prihod u visini od 2,39 miliona KM. Ovim iznosom se ne osiguravaju sredstva ni za redovno poslovanje, ni za registraciju vozila. O svemu smo obavijestili resorno ministarstvo, ali, kao i u svim drugim slučajevima, odbijaju svaki argument koji im dostavimo”, saopšteno je iz BH-Gasa.

Iz ove kompanije pozvali su javnost da, u slučaju da primijete bilo kakva dešavanja na trasi gasovoda od oko 200 kilometara, poput curenja gasa, radova u blizini gasovoda ili bilo kakvih neuobičajenih dešavanja, da pozovu na telefone 061/170-678; 061/218-866 ili 062/957-308. Ovi telefoni će, kažu, u upotrebi biti do isticanja aktuelnih ugovora. Pored ovoga, svi ugovori za licence softvera za redovan rad, praćenje sistema i knjigovostvo, dodaje se u saopštenju, počeli su isticati sa sedmim mjesecom, a svi pojedinačni ugovori ističu do decembra ove godine.

“Ujedno, usvojenom odlukom zabranjeno nam je i da obračunavamo amortizaciju i vršimo rezervisanja u poslovanju. Do koje se mjere ide u urušavanju transportnog sistema može se vidjeti i kroz dokument koji smo dostavili resornom ministarstvu 22. 7. 2021. godine, u kojem smo na 22 strane detaljno obrazložili, uključivši i kupovinu papira, šta je potrebno za redovno održavanje gasovoda starog više od 40 godina i koji, koliko nam je poznato, nije dostavljen Vladi FBiH kao podloga za utvrđivanje tarife za transport gasa. Još ćemo jednom naglasiti da srodne transportne kompanije u susjedstvu imaju prihode svaka po 100 miliona KM, a BH-Gasu se daje 6 miliona KM, a trošak zamjene cijevi ili kupovine mjerača ili SCADA sistema ili kupovine gasa za vlastitu potrošnju se mjere milionima KM neovisno u kojoj zemlji vršite nabavke”, stoji još u saopštenju ove kompanije.

Poručili su kako će ispoštovati sve odluke Vlade FBiH, ali da im je obaveza da obavijeste javnost da “resorno ministarstvo krije sve dokumente koje dostavlja BH-Gas i ostaje nam samo da konstatujemo činjenice putem javnosti”.

“Tekući troškovi koji su nam odobreni ne pokrivaju ni mogućnost da kupimo papir za printanje. Za južnu interkonekciju, izradu glavnog projekta i reviziju projekta smo predložili iznos od 2,5 miliona KM, a odobreno je 1,5 miliona, zajedno s hitnim radovima, što je nemoguće izvesti. Radi se o gasovodu dužine 160 kilometara. Da li će, i kada će, neko reagovati na sve prijave koje smo podnijeli, nije nam poznato, ali se nadamo da neće niko poginuti jer gubimo kontrolu nad gasovodom od 30 bara”, saopšteno je iz BH-Gasa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti